Ljetnja škola hobija u Srebrenici

U Srebrenici je otvorena ljetnja škola hobija „Ntim Akademija“, koja će trajati do 26. augusta, a pohađaće je 160 učenika osnovnih škola iz Bratunca i Srebrenice. Organizatori „N-TIM Akademije“ su Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH, UNICEF, Međunarodni centar za privatni sektor u razvoju u Istanbulu i Fondacija za obrazovanje Privredne komore u Bursi .

Ljetnju školu pohađaće osnovci, od 3.do 9.razreda, koji nisu krili oduševljenje zbog uspješnog početka nastave i upoznavanja novih drugara.

„Ja sam se prijavio prošle godine da pravim modele od drveta i za origami. Pa meni je super, ja mislim da će ovako dobri biti i ostali dani“, rekao je Filip Dolijanović.

„Došla sam ovdje sa namjerom da upoznam dosta drugova i da nešto naučim. Mnogo je zabavno i stekli smo dosta znanja“, usaglasila se sa Filipom Đurđina Katanić.

Doprinos organizovanju škole hobija dale su i opštine domaćini, Bratunac i Srebrenica, a podrška kažu neće izostajati ni tokom realizacije narednih, sličnih, projekata.

„Pokazalo se po broju djece koja učestvuju, da je velika zainteresovanost. A osnovni cilj je pošto su to djeca uglavnom iz ruralnih područja, socijalno ugorženija djeca koja nemaju gdje da provedu svoje ljetnje dane, da će im ovo dobro doći da steknu nova znanja druženja ali da stvore aktivizam koji će im biti potreban“, izjavio je Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac. 

„Ja želim da kažem da je opština Srebrenica dala svoju podršku zato što smatramo da je projekat jako koristan za opštinu Srebrenicu jer se radi o mladim ljudima koji imaju prvi put priliku da steknu određena znanja i vještine koja će im koristiti“, dodala je BILJANA RAKIĆ, zamjenica načelnika opštine Srebrenica. 

Organizatori „N-TIM Akademije“, UNDP, UNICEF, Međunarodni centar za privatni sektor u razvoju u Istanbulu i Fondacija za obrazovanje Privredne komore u Bursi, ističu da su ponosni što je projekat realizovan u Bosni i Hercegovini.

„Mogu da kažem sigurno da je ovo dosta inovativno i vrlo malo ovakvih radionica se može naći u školama u Bosni i Hercegovini“, izjavila je Sanja Kabil iz UNICEF-a.

„Mi smo vidjeli da su oni već krenuli da stvaraju nove stvari, nama je baš drago da vidimo da je sa njihove strane, što je nama najvažnije, da su u potpunosti prihvatili novi izazov“, rekao je Alexander Prieto, UNDP.

Širom svijeta, ljudi sa NTIM vještinama imaju veće šanse za zapošljavanje i više prihode, a njihov rad okosnica je tehnološkog napretka i ekonomskog rasta. Ulaganjem u NTIM obrazovanje i obuku od djetinjstva, ovaj projekat doprinosi konkurentnosti radne snage na globalnom tržištu i razvoju privatnog sektora u Bosni i Hercegovini.