Članice UŽ „Podrinje“ dobile opremu za malinarstvo

podjela opreme vlasenica uz podrinjeOprema za proizvodnju maline podijeljena je korisnicima projekta „Unapređenje proizvodnje maline na području opštine Vlasenica“ koji realizuje UŽ „Podrinje“.

Projektom „Unapređenje proizvodnje maline na području opštine Vlasenica“ podržano je 38 članica udruženja s ciljem da se poveća broj žena u proizvodnji maline.

„Korisnici projekta prošli su teorijska predavanja o uzgoju maline. Osim korisnika predavanjima su prisustvovali i drugi zainteresovani poljoprivredni proizvođači“, izjavila je predsjednica Udruženja Desanka Nikolić.

Projekat čija je vrijednost oko 44.500 maraka zajednički su finansirali USAID, Vlada Kraljevine Švedske i Opština Vlasenica uz sufinansiranje korisnika projekta.

„Voljela bih da bude više ovakvih donacija. Mi smo za nabavku ove prskalice učestvovali sa 130 KM, jednu trećinu ukupne vrijednosti“, rekla je Danijela Brkić, koja se malinarstvom bavi već tri godine.

„Imam zasad od 2 dunuma. Moj sin je poljoprivredni inžinjer on se time bavi i nadam se da ćemo proširiti malinjak. Hvala udruženju, hvala donatorima,opštini koji su nam pomogli“, kaže Jela Vidović koja je dobila kopačicu.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević kaže da je razvoj malinarstva u punom jeku u Vlasenici i da ova grana poljoprivrede  ima punu podršku lokalne uprave.

„Mi smo itekako zainteresovani da pomognemo ljudima koji žele da na svojim imanjima pokreću poljoprivrednu proizvodnju. U narednom periodu planiramo da napravimo bar jednu hladnjaču na području opštine Vlasenica kako bi proizvođačima i na taj način pružili podršku“ – izjavio je Miroslav Kraljević koji je prisustvovao podjeli opreme.

Na području opštine Vlasenica malinom je, prema procjeni, zasađeno više od 25 hektara površine.