KUD „Vaso Jovanović“: 70 uspješnih godina

KUD VASO JOVANOVIC KONCERT POVODOM 70 GODINA POSTOJANJAKUD-a „Vaso Jovanović“ Srebrenica proslavlja 70 uspješnih godina. Ovo društvo osnovano je davne 1946. godine sa ciljem njegovanja kulture, tradicije i običaja svih naroda sa prostora Bosne i Hercegovine. Povodom 70. godišnjice održan je rođendanski koncert sa gostima iz Hrvatske, BiH i Srbije.

Kulturno-umjetničko društvo „Vaso Jovanović“ nastalo je odmah poslije Drugog svjetskog rata i od tada nosi ime partizanskog prvoborca iz Srebrenice. U ovom dijelu BiH ovo je najstarije i nauspješnije multietničko društvo.

„Nedavno sam dobio podatak da smo mi sedmi u BiH po osnivanju, mi smo jedino multietničko društvo u ovom dijelu BiH, da njegujemo tradiciju i kulturu svih naroda BiH, i mogu reći da smo ponosni na to“, rekao je Nermin Alivuković, predsjednik KUD-a „Vaso Jovanović“.

Na koncertu povodom 70. godišnjice nastupili su gosti iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Izuzetno dobro druženje, izuzetno lijepa iskustva, djeca su izuzetno srećna, stalno se čuju preko društvenih mreža, uKUD VASO JOVANOVIC SREBRENICA KONCERT POVODOM 70 GODINA POSTOJANJA kontaktu su, jedva čekaju da se vide, i mislim da je to jedna dobra stvar za budućnost“, istakao je Milan Mitić iz KUD-a „Ljubomir Ivanović Gedža“ iz Mladenovac

„Ostavilo mi je lijep utisak što smo svi zajedno igrali i družili se i volio bih ponovo da dođem u Srebrenicu“, rekao je Fejzo Spahić iz KUD-a „Biser“ Tojšići.

Prije rođendanskog koncerta, kulturno-umjetnička društva prošetala su gradom, a svi su, u duhu multietničkog karaktera društva Vaso Jovanović, zajedno odigrali kolo u centru Srebrenice.

„Divno je bilo igrati kolo sa svim ovim mladim ljudima, mi smo igrali svi zajedno jedno kolo i nije se primijetila nikakva razlika“, rekla je Amira Tursunović iz Zagreba.

Bogat repertoar i tradicionalne igre okupile su veliki broj posjetilaca koji su do kraja koncerta uživali u svakom pokretu.

Zahvaljujući donaciji Ambasade Kraljevine Holandije 2006. godine obnovljena je zbirka muzičkih instrumenata i oprema neophodna za rad društva, a Ambasada je pružila punu podršku organizaciji druženja povodom 70. godišnjice. Kao što je i decenijama koje su prethodile posljednjem ratu KUD „Vaso Jovanović“ bilo jedno od najaktivnijih udruženja u Srebrenici, u društvu planiraju da zadrže taj status i sljedećih 70 godina.