Kravica: Obilježeno 25 godina od stradanja srpskih civila

Parastos KravicaDanas je u bratunačkom selu Kravica služen parastos za 158 Srba iz ovog sela, nastradalih u prethodnom ratu. Njih 49 ubijeno je na pravoslavni Božić 1993. godine prilikom napada pripadnika Armije BiH. Nakon parastosa, položeni su vijenci na spomen obilježje u Kravici.

Na pravoslavni Božić 1993. godine ubijeno je 49 mještana sela Kravica, među kojima su suprug i mnogobrojni članovi uže porodice Kristine Nikolić.

„Mi smo izbjegli preko brda, preko šuma, prema Drini. Oni su nas vidjeli, i mi čujemo kad oni kažu da ne pucaju na nas, nego da nas blokiraju, da nas pohvataju žive“, izjavila je za UPSMedia Kristina Nikolić.

Isti dan, tragedija je zadesila i porodicu Radenka Milanovića.

„Izgubio sam brata, izgubio sam rođake, izgubio sam prijatelje. I sam sam na ovom prostoru bio ranjen, prošao mi jeParastos Kravica metak kroz glavu, sva imovina mi je izgorjela, uništena“, rekao je Radenko Milanović.

Majo Jerković jedan je od preživjelih.

„Najgore možda boli ta činjenica da za ovaj zločin još uvijek niko nije odgovarao, a ljudi su ubijani na najsvirepiji način, masakrirani su“, prisjeća se Majo Jerković.

Pored porodica žrtava, predstavnika lokalne vlasti i Boračkih organizacija, obilježavanju u Kravici prisustvovao je i ministar rada i Kravica parastosboračko-invalidske zaštite RS.

„Obilježavaćemo i dalje, prenositi mlađim generacijama, da nauče dobro istoriju i da u toj istoriji kreiraju svoju sudbinu, a sudbinu možemo kreirati samo ako smo jedinstveni, ako smo ekonomski jaki, ako dobro prepoznamo naše vjekovne neprijatelje“, izjavio je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

7. januara 1993. godine nestalo je sedam civila, od kojih pet još uvijek nije pronađeno. Za ovaj zločin ni nakon 25 godina niko nije odgovarao.