Konferencija „Izazovi u razvoju mjesnih zajednica“

U sali motela „Alić“ u Srebrenici održana je konferencija mjesnih zajednica opštine Srebrenica „Izazovi u razvoju mjesnih zajednica“.

Konferencija je završna faza projekta koji je realizovan u protekle dvije godine.

„U projekat je uključena i opština Srebrenica, a podršku incijativi pokrenula je JICA. Predstavnici mjesnih zajednica danas su predstavili izazove sa kojima se susreću, a pokušali smo zajedno doći do nekih preporuka, odnosno odgovarali smo na pitanja  kako možemo u različitim sektorima mnogo više učinuti da doprinesemo unapređenju kvaliteta života. Ono što je pohvalno jeste da je opština Srebrenica jedna od rijetkih opština u Bosni i Hercegovini u kojoj mjesne zajednice imaju strateške planove“, izjavila je danas Valentina Gagić, generalna direktorka Udruženja „Sara Srebrenica“

Ona je dodala da su na projekat ljudi, uglavnom iznevjereni raznim očekivanjima u proteklom periodu, na početku pokazivali izvjestan otpor, ali su zajedničkim trudom postignuti dobri rezultati.

Prisutnima se obratio i Vladan Milovanović, šef kabineta načelnika opštine Srebrenica.

„Današnja konferencija je dobar osnov za direktno povezivanje mjesnih zajednica sa međunarodnim i domaćim vladinim i nevladinim sektorom, a u smislu razmjene informacija i iskustava, te podizanje značaja i uloge mjesnih zajednica na viši nivo. Poznato je da je razvoj opštine Srebrenica prioritet rada načelnika i Skupštine opštine Srebrenice“, kazao je Milovanović.

„Glavni problemi sa kojima se stanovnici MZ Crvica susreću jesu ti što nemamo trgovinu pa za osnovne životne potrepštine moramo ići do Srebrenice ili Bajine Bašte, a veliki problem predstavlja i nepostojanje autobuske linije, pa ljudi moraju plaćati taksi vozila ili se voziti privatno do odredišta. Naši strateški ciljevi su: asfaltirati puteve, provesti rasvjetu tamo gdje je nema i rekonstrukcija niskonaponskih i visokonaponskih mreža, da ne bi kad malo dune vjetar nestajalo struje“, kazao je predstavljajući svoju mjesnu zajednicu danas Zoran Milovanović.

I predsjednik mjesne zajednice Kostolomci imao je primjedbe na rad određenih organa.

„Nikad nam nisu došli da nešto urade i da je sve regularno. Ako popravljaju put, dođu radnici na dva-tri sata, niti se zna ko je došao niti zašto, malo izrove i još gore bude poslije, pa polomismo i ono malo kola što imamo. Sve je to interes nekih pojedinaca. Jedino nam je JICA mnogo pomogla i nadamo se i budućoj saradnji“, rekao je Ilija Ivanović, predsjednik MZ Kostolomci.

Glavni savjetnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju Hiroki Mijoši danas je predstavio prezentaciju strateškog razvoja mjesnih zajednica i probleme sa kojima se mjesne zajednice mogu susresti.

„Volio bih da čestitam svim mjesnim zajednicama na završenim planovima strateškog razvoja i da im poručim da ne odustaju, jer je jedini put za razvoj mjesnih zajednica upravo izrada strateških dokumenata, a mi ćemo uvijek biti tu da podržimo inicijative koje će unaprijediti razvoj opštine Srebrenica“, izjavio je Hiroki Mijoši.

Na konfereciji su predstavljeni izazovi sa kojima se susreću stanovnici ruralnih područja i razvojni programi koji mogu da dopirnesu unaprijeđenju kvaliteta života na selima, a koristeći lokalni potencijal.