Komemorativna sjednica u Srebrenici: Sve se žrtve moraju poštovati

komemorativna sjednica 2017U Srebrenici je jutros održana komemorativna sjednica Skupštine opštine na kojoj su prisutni odali počast svim nevino stradalim stanovnicima ove opštine u posljednjem ratu. Nakon minuta ćutnje i učenja Fatihe, prisutnima se obratio načelnik opštine Mladen Grujičić.

„Nakon 25 godina od užćasne tragedije, okupili smo ovdje da prenesemo poruke mira, saosjećanja i zajedništva. Naša obaveza, kao predstavnika, jeste da ispunimo zadatak koji se odnosi na uspostavljanje stabilacije i mira u Srebrenici. Svjesni prošlosti i traedije, morati misliti na budućnost i živjeti u zajedništvu, bez obzira kojoj naciji pripadali. Na raskrsnici smo puteva i moramo odabrati onaj najbolji za budućnost naše djece. U ime svega što se desilo na ovom prostotu i u čast svih žrtava, moramo stvarati bolju i ljepšu Srebrenicu“, istakao je u današnjem obraćanju Mladen Grujičić.

Komemorativnoj sjednici prisutvovali su načelnik opštine Srebrenica, predstavnici političkog, kulturnog i privrednog života ove opštine, nevladinog sektora i međunarodnihkomemorativna sjednica 2017 2 organizacija.

„Mi moramo tragati putem zajedništva. Učinimo sve kako bi u najboljem redu i dostojanstvu protekle aktivnosti na obilježavanju 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, kao i na obilježavanju Petrovdanskih dana u Srebrenici“, poručio je danas Alija Tabaković, predsjednik SO Srebrenica.

Iako su bili pozvani, na sjednicu nisu došli ni predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula Ćamil Duraković, predstavnici Majki Srebrenice, a nije došao ni direktor Memorijalnog centra Potočari.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić je danas poručio kako svakoj žrtvi treba odati počast i pomen, bez obzira koje vjere bili.

Dan pred sutrašnje obilježavanje 11. jula u Memorijalni centar Potočari očekuje se dolazak učesnika Marša mira, biciklističkih i motociklističkih maratona koji će sutra u Potočarima pristvovati ukopu 71 srebreničke žrtve.