Koalicija „Zajedno za Srebrenicu“: Saopštenje za javnost

SrebrenicaU nastavku donosimo saopštenje za javnost Koalicije „Zajedno za Srebrenicu“:

„U mandatima vlasti od Malkića do Ćamila Durakovića Bošnjaci su uvijek u raspodjeli imali više vlasti u odnosu na izborne rezultate i osvojene mandate.

U periodu Malkića imali su zamjenika načelnika 2004-2008, u periodu Osmana Suljića imali su zamjenika načelnika i potpredsjednika SO i tri načelnika odjeljenja, što u odnosu na četiri funkcionera i pet načelnika odjeljenja i sekretara, tj. od deset pozicija Bošnjaci su imali šest, a Srbi četiri pozicije.

Broj odbornika u tom mandatu 2008-2012. je bio 14:11 za Bošnjake. U periodu Ćamila Durakovića 2012-2016. godine Skupština je imala 12:11 bošnjačkih odbornika u odnosu na srpske. I tada su Bošnjaci od deset pozicija imali šest, a Srbi četiri, jer su Srbima uzeli sekretara SO, a u firmama čiji je osnivač Opština od osam Bošnjaci su imali pet, a Srbi tri.

Sada kada Srbi imaju načelnika, odnos u funkcijama je 5:5, a u firmama 4:4, iako Srbi imaju više tri odbornika (12:9), a vidjeli smo u omjeru 2008-2012, kada su Bošnjaci imali tri odbornika više, koliko su oni imali vlasti, čak i zamjenika načelnika. Iz ove analize, srpski blok traži da se vlast podjeli samo na bazi izbornih rezultata.

Još jednom napominjemo da smo za pregovore i saradnju uvijek otvoreni“, saopšteno je iz Koalicije „Zajedno za Srebrenicu“.