„Kao nekad prije X“ nas je vratio u prošla vremena

Kao nekad prije XVečeras je u Gradskom parku u Srebrenici održan koncert „Kao nekada prije X“. Pred velikim brojem Srebreničana nastupili su domaći bendovi: Afera, Inat i Zadnji popis, kao i Ruže i vino iz Jagodine, Blavorsi iz Sarajeva i Lutajuća diskoteka.

„Suština večerašnjeg koncerta je druženje Srebreničana iz svih krajeva svijeta. To je nešto što mi baštinimo već desetu godinu. Nakon nekoliko godina, vratili smo se ponovo u baštu Gradske kafane“, govori Faruk Smajlović, jedan od organizatora i bubnjar grupe Afera.

Nedim Mulalić Braco je nastupio kao dio benda Inat i oduševio je sve prisutne svojim umješnim gitarskim solažama u stilu najvećih gitarista bivše Jugoslavije.

„Nekad prije je bilo daleko bolje nego sad. Bilo je još bolje, ali mi pokušavamo da idemo u tom pravcu, da napravimo takvu atmosferu i da vratimo duh tog vremena i tog zlatnog doba“, rekao nam je Nedim Mulalić, gitarista i takođe jedan od organizatora.

Kao nekad prije XKoncert „Kao nekada prije“ je pokušaj grupe zaljubljenika u muziku i Srebrenicu, a oni koji pamte davnašnja vremena kažu da je Srebrenica uvijek prednjačila kada su u pitanju kulturna dešavanja, a da je „muzički lobi“ uvijek bio jedan od najjačih.

„Srebrenica je prije rata imala jedan veoma bogat kulturni i zabavni život, na mnogo višem nivou od drugih gradova u BiH ove veličine. Srebrenica je imala nešto specifično. Ovdje je još 1903. godine postojao tamburaški orkestar, djelovala su razna kuturno-umjetnička društva. Prije rata smo imali pozorišnu salu i rotacionu scenu koju, recimo, Tuzla ni danas nema. Odlično je što je grupica-dvije krenula sa pokušajima da obnovi nešto od tog života“, prisjeća se nekih prošlih dana novinar Marinko Sekulić.

Koncert „Kao nekada prije X“ je, po svemu sudeći, uspio postići upravo ono zbog čega je i organizovan, a usput na jednom mjestu spojiti i starije generacije, koje pamte neka druga vremena, ali i mlađe naraštaje koji tek dolaze.