Kamion sa tabutima stigao u Potočare

Kamion sa 35 tabuta, koji je jutros krenuo iz Visokog, nakon prolaska kroz Ilijaš, Vogošću i Sarajevo i odavanja počasti žrtvama, stigao je u Potočare, gdje će 11. jula biti klanjana kolektivna dženaza-namaz i obavljen ukop.

Majke i očevi, braća i sestre, mnogobrojna rodbina i prijatelji sačekali su ispred bivše Fabrike akumulatora u kompleksu Memorijalnog centra Potočari tabute kako bi se oprostili od članova porodica za čijim kostima su tragali više od dvije decenije. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana 11. jula je Vesid Ibrić, koji je u vrijeme ubistva imao 16 godina.

„Užasan osjećaj, ali dobar zato što je pronađen i znamo gdje ćemo da idemo, iako njegovo tijelo nije kompletno, imamo njegov mezar gdje možemo da učimo. Stradao je kad su pošli iz Srebrenice, stradao je zajedno sa ocem, bratom, amidžom i zetom“, izjavila je Sadiha Mehmedović, Vesidova snaha.

Azmir Hodžić sačakao je tabut sa ostacima svog sestrića Fahrudina Ališevića koji je u vrijeme ubistva imao 23 godine. Osim ujaka, nikoga drugog nema da ga dočeka i ukopa.

„Danas sam došao ovdje da dočekam sestrića. Osjećaj je grozan, eto, nema nikoga sa majčine strane da ga isprati, imamo samo ja i brat još jedan“, rekao je Azmir Hodžić, ujak ubijenog.

Minela Čiber 11. jula ukopaće svog strica Kadriju. 1995. godine, u vrijeme ubistva, imao je 22. godine.

„Teško je objasniti, pogotovo ovako kad vidim svoju rodbinu, pitamo se kako ćemo ovo sve preživjeti 11. jula. Najviše se sikiram za svoju nenu koja će svog sina ukopati nakon toliko godina“, kazala je Minela Čiber, bratanica ubijenog.

Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava, koje su ubijeni u julu 1995. godine, biće izneseni sutra u Musalu mezarja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Večeras je u Spomen sobi Memorijalnog centra otvorena i izložba fotografija pod nazivom „Srebrenica – slikom kroz vrijeme“.