Još jedno saopštenje za javnost Hamdije Fejzića, predsjednika SO Srebrenica

hamdija fajziHamdija Fejzić, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, izdao je još jedno saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:

„U petak, 3. marta 2017. godine, održana je III redovna sjednica Skupštine opštine Srebrenica na kojoj nije izabran zamjenik načelnika opštine Srebrenica.

Još jednom podsjećam javnost da je izbor Nermina Alivukovića za zamjenika načelnika blokirala grupa odbornika na čelu sa Alijom Tabakovićem i time otvorili prostor da na ovo mjesto bude imenovan Srbin.

Da će u tom pravcu srpske stranke ići, nagoviješteno je u jučerašnjem saopćenju SNSD-a Srebrenica, u kojem stoji da će srpske stranke od načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića tražiti da predloži Srbina za mjesto zamjenika načelnika. Kada su Bošnjaci u Srebrenici odlučili biti dio skupštinske većine i vlasti, dogovoren je princip podjele vlasti po principu 50:50 posto. U taj dogovor ulazi i mjesto zamjenika načelnika opštine Srebrenica koje pripada Bošnjacima. Pored toga, mjesto sekretara Skupštine takođe pripada Bošnjacima, dva mjesta načelnika opštinskih odjeljenja, kao i određen broj javnih ustanova i preduzeća: Kulturni centar Srebrenica, KP „Polet“, RTV Srebrenica, obdanište „Poletarac“, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice.

Ukoliko se ne ispoštuje ovaj princip podjele vlasti i Bošnjak ne bude zamjenik načelnika, Bošnjaci koji su dio skupštinske većine više neće biti dio takve većine.

Odbornike koje predvodi Alija Tabaković i koji su se izjasnili kao dio opozicije, ali su ipak blokirali izbor zamjenika načelnika Bošnjaka, pozivam da se uključe u rad Skupštine i počnu raditi ono zbog čega su ih građani birali. Birali su ih da zastupaju interese Bošnjaka. Interesi Bošnjaka se brane i zastupaju u skupštinskim klupama.

Srebrenica, 5. mart 2017.“.