Jednodnevni izlet za učenike iz Srebrenice povodom Dana muzeja

biblioteka_djecja_sedmicaMuzejska zbirka Narodne biblioteke Srebrenica u četvrtak, 18. maja 2017. godine, obilježava Međunarodni dan muzeja.

Tim povodom organizovano je putovanje učenika od petog do devetog razreda osnovnih škola sa područja opštine Srebrenica. Jednodnevni izlet organizovan je za učenike koji se posebno ističu u poznavanju predmeta istorija/historija/povijest.

Tokom izleta učenici će imati priliku da posjete i pogledaju postavke u Muzeju Semberija, u Bijeljini. Nakon posjete Muzeju planirana je i posjeta Etno-selu „Stanišići“ kod Bijeljine, koja predstavlja svojevrsni etno-muzej na otvorenom.

Sa učenicima na putovanje će ići osoblje Muzejske zbirke Narodne biblioteke Srebrenica, kao i predmetni nastavnici i direktori osnovnih škola.

Muzejska zbirka Narodne biblioteke Srebrenica u poslednjih nekoliko godina prigodnim aktivnostima obilježava Međunarodni dan muzeja. Jednodnevni izleti i posjete Muzejima u zemlji su jedan od načina da se učenici upoznaju sa istorisko-kulturnim naslijeđem svoje domovine. Nakon izložbi kojim su se predstavljale stalne postavke Muzejske zbirke, posjeta Arheološkom muzeju „Rimski municipium“ u Skelanima i lokacijama stećaka na području opštine Srebrenica, započelo se i sa posjetama muzejima u zemlji. Prošlogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana muzeja bilo je obilježeno posjetom Zemaljskom muzeju u Sarajevu, a ove godine muzeju Semberija u Bijeljini.