Jedanaest miliona maraka za izgradnju graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija

bratoljub gradnjaRS predlaže da objekat i imovina na zajedničkom graničnom prelazu između Bratunca i Ljubovije budu u vlasništvu onih koji finansiraju njihovu izgradnju, odnosno BiH, ali da zemljište na kojem budu izgrađeni bude vlasništvo Srpske i dato Upravi za indirektno oporezivanje BiH na 50 godina, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

„To uslovljava i izdavanje građevinske dozvole, ali i raspisivanje tendera“, izjavio je Šarović na konferenciji za novinare nakon zajedničkog sastanka sa predstavnicima nadležnih institucija BiH i Republike Srpske povodom izgradnje graničnog prelaza Ljubovija-Bratunac.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić navela je da je sporan rok od 50 godina koji se daje UIO BiH za pravo građenja.

„Trenutno se sa UIO BiH usaglašavaju detalji Ugovora o pravu građenja kojim bi Vlada Republike Srpske dala UIO BiH, bez naknade, pravo gradnje na zemljištu predviđenom za granični prelaz. Ugovor je urađen u skladu sa Zakonom o stvarnim pravima Republike Srpske“, pojasnila je Kostić i dodala da je Vlada Srpske završila eksproprijaciju zemljišta na kojem će biti građen zajednički granični prelaz.

Ona kaže da mišljenje o ovom ugovoru treba da daju pravobranilaštva Republike Srpske i BiH, te Vlada Srpske i Savjet ministara BiH.

Šarović je saopštio da je UIO BiH stavljeno na raspolaganje sedam miliona KM od klirinškog duga Rusije BiH, što je najveći dio od 11 miliona KM, koliko će BiH da uloži u izgradnju graničnog prelaza.

„Preostalih četiri miliona KM biće obezbijeđeno kroz budžet institucija BiH za 2018. godinu“, rekao je Šarović i dodao da je u potpunosti završena projektna dokumentacija.

On je istakao da je riješeno pitanje pristupnih puteva, odnosno 300-400 metara saobraćajne veze graničnog prelaza i regionalne saobraćajnice koji finansira Republika Srpska.

„Sa Srbijom nije u potpunosti ispregovaran međudržavni sporazum o određivanju graničnih prelaza kroz koji bi trebalo da bude definisan i ovaj granični prelaz, kojeg do sada nema ni u jednom dokumentu između dvije zemlje“, naglasio je Šarović. Rekao je da će BiH u pregovorima sa Srbijom tražiti da ovaj prelaz bude označen najvišom kategorijom.

On je naveo da je sljedeća godina realan rok za početak funkcionisanja ovog graničnog prelaza.

Izvor: ekapija