Izložba Samira Sućeske „Noćni dnevnik kamena“ otvorena u Srebrenici

U Srebrenici je otvorena izložba skulptura Samira Sućeske, kojoj su prisustvovali brojni opštinski zvaničnici i posjetioci. Sućeska je član Udruženja likovnih umjetnika BiH od 2002. godine. Od 1999. godine zaposlen na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Izlagao je na brojnim kolektivnim izložbama u BiH i inostranstvu, učestvovao u vajarskim kolonijama, međunarodnim simpozijumima skulpture i u konzervatorsko-restauratorskim projektima.

Istaknuti skulptor izlagao je na raznim manifestacijama i međunarodnim izložbama, i kako je istakao, čast mu je što ima mogućnost da svoje radove predstavi Srebreničanima.

„Danas sam predstavio svoj ciklus skulptura pod nazivom „Noćni dnevnik kamena“ koji je nastao u protekle tri godine. Skulpture su realizovane u kamenu, a inspiraciju za svoje skulpture pronašao sam u prirodi. Srećan sam što sam dobio mogućnost da svoje radove predstavim u Srebrenici“, izjavio je poznati skulptor Samir Sućeska.

Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa skulpturama koje su rezultat dugogodišnjeg rada ovog umjetnika.

„Ovo je zaista divan događaj i nadam se da na njemu neće stati organizacija istih u našoj opštini jer to ono što mladima treba“, stav je Jelene Nikolić, koja je prisustvovala izložbi.

Do izložbe je došlo zahvaljujući uspješnoj saradnji Aida Rifatbegovića, dizajnera već poznate Sarajevske kocke, koji je srećan što je uspio u svojoj namjeri da poveća broj kulturnih dešavanja u Srebrenici.

„Gospodin Sućeska je izuzetan umjestnik i s ponosom kažem da je i moj prijatelj i jako sam srećan što stanovnici Srebrenice imaju mogućnost da se upoznaju sa njegovim radom, koji je predstavljao širom svijeta“, rekao je Rifatbegović.

Posjetioci su saglasni da ovakvih događaja u Srebrenici treba biti više, te da organizatori trebaju biti podstaknuti pozitivnim odzivom publike pri organizovanju narednih.

Samir Sućeska je rođen u Sarajevu. U rodnom gradu je završio Srednju školu primjenjenih umjetnosti, a nakon toga i Akademiju likovnih umjetnosti, na kojoj je magistrirao u klasi profesora Mustafe Skopljaka, na odsjeku Kiparstvo.