ISPORUKA SADNICA RASADNIKU DOO MALINA

Rasadniku malina DOO „Malina“ Bratunac, koji je osnovan u oktobru prošle godine, stigla je isporuka 40 hiljada matičnih sadnica maline koje su uvezene iz Švajcarske. Matične sadnice predstavlljaju donaciju japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA.

Rasadniku DOO „Malina“ Bratunac isporučeno je 35 hiljada matičnih sadnica sorte vilamet i 5 hiljada sadnica sorte miker.

„To je sadnica koja će biti posađena do kraja ove godine čim se ukažu povoljni vremenski uslovi za to jer je sve već pripremljeno za sadnju“, rekla je Marina Jovanović, direktorica DOO „Malina“ Bratunac.

Rasadnik DOO „Malina“ osnovala je opština Bratunac s ciljem razvoja malinarstva kao strateško-razvojnog opredjeljenja ove lokalne zajednice. Cilj u narednom periodu je podići proizvodnju na teritoriji ove opštine sa dosadašnjih 2000 tona maline godišnje, na više od 5000 tona ovog voća.

„Već sljedeće godine opština Bratunac očekuje da možemo imati oko milion sadnica, od čega planiramo da djelimo našim građanima koji su zainteresovani za proizvodnju, prije svega za početnike, mlade bračne parove, socijalne kategorije, koje će biti bez nadoknade. Dok oni koji žele da prošire zasade, biće i neko učešće građana“, kazao je načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

Jedan od najvećih problema za malinare iz ove opštine do sada je bila nabavka sadnog materijala koji je uglavnom bio nekvalitetan. Osnivanjem ovog rasadnika opština Bratunac nastoji riješiti taj problem i unaprijediti malinarstvo u regiji Birač.