Industrijske otpadne vode prouzrokovale ekološku katastrofu

pomor ribe1Jutros oko 8 časova neka od fabrika iz industrijske zone u Potočarima ispustila je za sada neodređenu supstancu u rijeku Križevicu što je izazvalo pomor ribe u Križevici i Drini. Obaviještene su nadležne službe i, kako nas je informisao Miroslav Lončarević, profesionalni ribočuvar SRD „Drina“ Bratunac, pripadnici MUP-a i ekološki inspektor opštine Bratunac su izašli na teren i uzeli uzorke zagađene vode. Takođe je u Potočarima identifikovano mjesto na kojem je došlo do izlivanja spornih otpadnih voda i, pošto je u pitanju lokacija na teritoriji opštine Srebrenica, obaviješten je ekološki inspektor i nadležne službe ove opštine.

„Odmah nakon što smo dobili informaciju, mi smo jutros izašli na teren. Našli smo mnogo mrtve ribe. Otkrili smo mjesto u Potočarima na kojem je ta otpadna voda istekla u Križevicu, tu smo uzeli uzorke, a pripadnici MUP-a su izvršili uviđaj. Očito je bila u pitanju neka veoma otrovna supstanca. Kilometrima dalje ribe su bježale iz vode i tražile spas na obali, pa su, tako nasukane, masovno ginule“, rekao nam je Miroslav Lončarević.

pomor ribe2On napominje i da ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju i da je vrlo bitno pronaći odgovorne.

„Naše udruženje samo želi da se spriječi ponavljanje sličnih situacija u budućnosti. Riblji fond u Drini je ionako ugrožen, a ovakve stvari samo pogoršavaju situaciju. Drina je čista rijeka i, ako se neodgovorno odnosimo prema njoj, činimo veliku štetu prirodi. Ovakve stvari se moraju zaustaviti“, zaključio je Lončarević.

Današnju ekološku katastrofu su, nezadovoljni odnosom društva prema našim prirodnim bogatstvima, već nekoliko puta „najavljivali“ iz SRD „Drina“, o čemu je UPSMedia izvještavala prije samo nekoliko sedmica. Sutrašnji dan je će nam donijeti detaljnije informacije.