Identifikovani ostaci Kjašifa Smajlović

kjasifInstitut za traženje nestalih osoba BiH juče je objavio informaciju da su uspješno identifikovani posmrtni ostaci novinara Kjašifa Smajlovića iz Srebrenice, što nam je potvrdio njegov brat Sakib Smajlović, dopisnik Avaza iz Srebrenice. Kjašif je nestao u u aprilu 1992. godine u dopisničkoj redakciji Oslobođenja u Zvorniku i do juče se nije znalo za njegovu sudbinu, a zvanično se vodi kao prva novinarska žrtva rata u BiH.

„Institut za traženje nestalih osoba BiH juče me je obavijestio da su identifikovani ostaci mog brata Kjašifa koji je ubijen 9. aprila 1992. godine. Dugo sam tragao za njegovim posmrtnim ostacima i, najzad, stigla je i ta vijest. Osjećanja su pomiješana: i tuga i radost. Došli smo do kompletnih ostataka njegovog tijela i mi se pripremamo za njegovu dženazu i ukop. Njegova kćerka Fatima i sin Nedim su izrazili želju da se dženaza obavi u Sarajevu“, kaže nam Sakib Kjašifov brat.

Sakib nam je rekao da ga je brat Kjašif uveo u novinarski posao i da se nada da bi on bio ponosan na njega i njegov 45-ogodišnji rad.

„Od juče sam dobio na stotine poziva od kolega koji su željeli da mi pomognu i olakšaju tugu i ja sam im veoma zahvalan zbog toga“, sa sjetom u učima i glasu govori Sakib.