Hoće li ove godine oživjeti banja „Guber“?

GUBER BANJAU srebreničkom Domu zdravlja i ove godine biće nastavljen eksperimentalni projekat liječenja pacijenata ljekovitom vodom sa izvorišta „Guber“, započet 2016. godine.

Cilj je da se, osim liječenja oboljelih od nekoliko vrsta bolesti, promoviše i banjski turizam. Sredstva za rad medicinskog tima koji će realizovati ovaj projekat obezbijedila je lokalna zajednica.

„Projekat je pokazao da je Guber voda još uvijek ljekovita, da su rezultati dobri, naročito kod onih koji su imuno-deficitarni i malokrvni. Znamo da Guber voda utiče na sastav ćelije, odnosno utiče na njenu vitalnost“, rekao je doktor Radomir Pavlović, jedan od ljekara koji sprovode ovo liječenje.

Kako je istakao, stručni medicinski tim obavljaće preglede i određivati terapiju vodom Gubera, a sam tretman i usluge pacijenti će moći da dobiju svake subote.

„Ovo bi moglo da rehabilituje i Srebrenicu i cijelu regiju Birač, cijelu države, pa čak i susjedne države, jer Guber voda ima ta svoja ljekovita svojstva koja su poznata stotinama godina i ona se pakovala kao lijek u prošlosti, kada seGUBER BANJA prodavala na svim tržištima širom svijeta“, dodao je dr Pavlović.

Iskorištavanje resursa kojima raspolaže banja Guber omogućilo bi i dodatne prihode, a srebrenička kasa bila bi punija.

„Nemamo neku procjenu, ali sigurno da bi bilo oko milion maraka“, ističe Davor Maksimović, načelnik Odjeljenja za finansije opštine Srebrenice.

Stacionar i objekti banje Guber trenutno ne funkcionišu, zbog sudskog spora investitor je obustavio gradnju. Opština Srebrenica obavezala se da će u ovoj godini pronaći rješenje za ponovno pokretanje banje u saradnji sa vladama Srbije i Republike Srpske.

U međuvremenu Guberovo šetalište je renovirano, izvori uređeni, a banja Guber čeka neka bolja vremena.

Izvor: RTRS