Hamdija Fejzić: Saopštenje za javnost

hamdija fajziOdbornik u SO Srebrenica i smijenjeni predsjednik SO gospodin Hamdija Fejzić izdao je saopštenje za javnost koje u nastavku prenosimo u cjelosti:

„Nova skupštinska većina u Srebrenici je nedavno formirana. Na čelu Skupštine je Alija Tabaković, koji je i predsjdnik Medžlisa islamske zajednice Srebrenica, a potpredsjednik je Milorad Stanojević, odbornik Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja. U narednom periodu će po prvim potezima nove skupštinske većine glavnu riječ voditi SDS i Milorad Stanojević. To se vidi i po prvim odlukama nove većine. Mnogo se u javnosti pričalo o donaciji Srebrenici od strane Saudijskog fonda, o raznim spiskovima, a plasirane su mnoge dezinformacije.

Tako je iskorištena opštinska baza podataka koja je u javnost puštena i predstavljena kao spiskovi. Sve to je nezvaničan dokument koji nigdje nije otišao, niti je upućen u bilo kakvu proceduru osim što je u javnosti zloupotrijebljen.

Izlazi na vidjelo da su zapravo razne spiskove pravili ljudi na čelu sa Alijom Tabakovićem i Zulfom Salihovićem za svoje podobne poslušnike. Insistirali su na tome da ti spiskovi budu korišteni prilikom raspodjele sredstava donacije. U svemu tome su pristali da se raspodjela sredstava vrši po principu 60% za Bošnjake, a 40% za Srbe, iako je bilo predviđeno da Srbima pripadne 20% od planirane donacije.

Postavlja se pitanje čije interese zastupaju Bošnjaci u novoj skupštinskoj većini. Ili je cilj da se uopće ne realizuje projekat od strane Saudijskog fonda. Odmetnuta grupa SDA-ovih odbornika pod mentorstvom Sadika Ahmetovića se po svaku cijenu domogla kakve-takve vlasti, ne prezajući ni od kršenja zakona – nisu ni dovršili svoju nelegalnu implementaciju, tj. raspodjelu mjesta, pokazali su čime su kupili jedanaestog tj. radikala Milorada Stanojevića.

Kupili su ga sa 20% donacije Saudijskog fonda, što u novcu iznosi oko 400 hiljada KM. Kako će raditi nova Skupština, pokazuje i činjenica da su sve odluke donesene nezakonito bez poštovanja poslovnika i Statuta opštine Srebrenica. Vidi se to i po kadrovskim imenovanjima u javna preduzeća i ustanove. Očigledno je da nova skupštinska većina radi na tome da razjedini Bošnjake, oteža povratak i ostanak onih koji su se vratili, posebno mladih ljudi.

Pored svega, iznenađuje šutnja pojedinih osoba koje su se oglašavale kada je za zamjenika načelnika imenovan Nermin Alivuković, govoreći da je izabran rukama srpskih odbornika. Alija Tabaković je za predsjednika Skupštine opštine Srebrenica izabran rukama SDS-a i radikala Milorada Stanojevića.

Srebrenica, 8.5. 2017.“, stoji u saopštenju.