Hamdija Fejzić, predsjednik SO Srebrenica: Saopštenje za javnost

hamdija fajzi_thumb_medium500_300Hamdija Fejzić, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, uputio je saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:

„Nakon što je juče održana III redovna sjednica Skupštine opštine Srebrenica, u medijima se pojavilo dosta informacija. Glavna vijest u medijima je bila da je Vladi Srbije dodijeljeno priznanje opštine Srebrenica. Iako nije Vladi Srbije dodijeljeno priznanje nego Aleksandru Vučiću, grupa odbornika koje predvodi Alija Tabaković (i Sadik Ahmetović) je medijskim spinom pokušala da dezavuiše javnost i u drugi plan stavi pitanje izbora zamjenika načelnika. Grupa odbornika na čelu sa Alijom Tabakovićem je blokirala izbor Bošnjaka na mjesto zamjenika načelnika i time otvorila prostor da ovo mjesto pripadne Srbima.

Kada se raspravljalo o tački koja se odnosi na dodjelu nagrada i priznanja opštine Srebrenica u povodu 11. marta, Dana opštine, treba javnost informisati da je i odbornik Alija Tabaković diskutovao i nije se protivio tome da se Vučiću dodijeli priznanje. Sve se to može čuti na audio snimku sa Skupštine.

Alija Tabaković, Nedib Smajić, Begija Smajić, Almir Dudić i Almir Muminović su blokirali izbor Bošnjaka za zamjenika načelnika. Ista ova ekipa je radila i protiv načelnika Ćamila Durakovića tokom izbornog procesa. Ova grupa odbornika nije bila prisutna ni na prijemu u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Oni su ti koji nisu došli na prijem i koji su negodovali zajedno sa Srbima zbog prijema, te optuživali organizatora. U organizaciji prijema u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine bio je i Nermin Alivuković, kandidat za zamjenika. Nakon jučerašnje sjednice, mnogo toga je jasnije i sad se postavlja pitanje za čije interese radi ova grupa odbornika. Je li im cilj da Srbin bude zamjenik načelnika?

Podsjećam javnost da je prošle godine gospodinu Edinu Ramiću, ministru u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine za izbjeglice i raseljena lica, dodijeljeno najveće opštinsko priznanje u povodu Dana opštine. Ova ekipa koju predovode Alija Tabaković i Sadik Ahmetović je tada bila protiv odluke Skupštine da se ministru Ramiću dodijeli priznanje, a sada nastoje da se predstave kao veliki patrioti kojima niko osim njih nije dobar, niti je bilo ko osim njih Bošnjak. A oni Bošnjaci koji otvoreno rade protiv bošnjačkih interesa.  Interese Bošnjaka zastupaju tako što otvaraju prostor da Srbin bude zamjenik načelnika.

Manja šteta je bilo koja nagrada ili priznanje dodijeljeno bilo kojem pojedincu, nego sporazum svojevremeno potpisan od strane zaštitnika Bošnjaka Sadika Ahmetovića sa Ivicom Dačićem dok je Ahmetović obavljao dužnost ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Srebrenica, 4. mart 2017.“.