Guber voda kao lijek

U subotu 12. marta grupa entuzijasta iz Srebrenice je na lokaciji Malog Gubera predstavila svoj koncept pokretanja projekta „Savjetovalište za liječenje Guber vodom“. Projektom je predviđeno da u Domu zdravlja u Srebrenici počne sa radom ordinacija, koja bi kroz stručno savjetovanje i analizu pomagala korisnicima u liječenju Guber vodom. Ljekovita svojstva ove vode su poznata širom svijeta, a nekadašnja banja „Guber“ je bila jedna od najposjećenijih u bivšoj Jugoslaviji.

Stručni tim doktora na čelu sa dr Almirom Pašagićem, koji je magistrirao na temu ljekovitosti Guber vode i uspješno objavio jednu knjigu na istu temu početak rada ordinacije vidi kao početak oživljavanja „Gubera“. 

„U planu je početak liječenja izvorima „Gubera“ kojih ima pet. Liječiće se oboljenja očiju, sinusa, kožna oboljenja, ali prije svega problema anemije i deficita željeza. Pacijenti će imati priliku da dobiju besplatno savjetovanje i odgovarajuću terapiju. Treba naglasiti da je ljekovitost ovih voda mnogo veća, ako je poacijent u Srebrenici. Njena ljekotivost nije ista, ako se voda konzumira u Sarajevu ili baš u Srebrenici. Zato je ova incijativa veoma važna i bitna“, rekao nam je dr Almir Pašagić, specijalista za liječenje Guber vodom.

Pokretanje jedne ovakve usluge na području Srebrenice bi moglo da donese mnogo dobrih stvari za opštinu. Turistička organizacija Srebrenica je to prepoznala i odlučila da podrži ovu incijativu.

„Svejsni smo da ljekoviti izvori Gubera predstavljaju najznačajniji prirodni potencijal na našoj regiji. Ova incijativa danas, nakon više od 20 godina, sasvim je dobro došla za buduću valorizaciju „Gubera“ kao jedinstvene ljekovite vode na ovim prostorima. Srebrenica treba da se vrati na stare staze prepoznatljivog grada po banjskom turizmu. Činjenica je da je ljekovitu vodu, najbolje piti sa izvora, što bi trebalo da dovede ljude u Srebrenicu, koji bi se tu i zadržali“, ispričao nam je Sead Jahić, direktor Turističke organizacije Srebrenica.

Guber banja bi u budućnosti trebalo da postane centralno mjesto srebreničkog turizma, ovu ideju je prepoznao i načelnik opštine Srebrenica koji je dao punu podršku projektu.

„Doktor Pašagić je dobar primjer nekoga ko je porijeklom iz Srebrenice i vraća se u svoj grad da uradi nešto dobro. Odavno su poznata ljekovita svojstva Guber vode, ljude treba privući da dođu u Srebrenicu, budu liječeni i sigurno izliječeni. Guber voda ima svoj značaj od rimskog doba pa sve do danas i svi znamo šta ona može. Bitan je i segment promocije Srebrenice kao turističkog potencijala. Srebrenica ima dosta turističkih potencijala, a Guber banja je duša Srebrenice. Mi ćemo se staviti na raspolaganje doktoru Pašagiću i svim drugim koji budu pokretali incijative koje su dobre za Srebrenice“, izjavio je načelnik Srebrenice Ćamil Duraković. 

Pacijenti već od sutra mogu da se informišu u Domu zdravlja Srebrenica o ovom projektu i mogućnostima liječenja Guber vodom.