Forum žena Bratunac: Obilježen Dan sjećanja na stradanje žena u ratu

Mirovne aktivistkinje 12 ženskih organizacija iz Bosne i Hercegovine, u okviru globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodnozasnovanog nasilja“, danas su obilježile Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini.

Članice udruženja „Forum žena“, kao partnerska organizacija, učestvovale su u ovoj kampanji uličnom akcijom na trgu Miloša Obilića u Bratuncu.

„Svi znamo da je oružani sukob u BiH odnio mnogo života, ali je imao i brojne i još neistražene posljedice na žene. One su bile prognane, raseljene, zatvarane, silovane, ubijene, ginule su od metaka i granata i na drugi način podnosile su teret rata. U periodu od 1992. do 1995. godine u BiH je ubijena 9901 žena, pritom je to 10,31 odsto ukupnog broja žrtava rata, odnosno 25 odsto civilnih žrtava rata“, izjavila je danas Stanka Frančić, članica Foruma žena Bratunac.

Ova aktivnost se sprovodi u okviru projekta „Mir sa ženskim licem – ženska inicijativa za suočavanje s prošlošću“, uz finansijsku podršku švedske fondacije Kvinna till Kvinna.

„Mi smo danas ovdje da obilježimo ovaj dan dijeleći promotivni materijal. A ja, lično, ne bih nikome poželjela da nešto slično doživi što su žene na ovim prostorima doživjele, svi zajedno kao društvo treba da radimo na tome“, rekla je Danica Lončarević, aktivistkinja.

„Mir sa ženskim licem“ je aktivistički ženski pokret koji otvara i vodi proces suočavanja s prošlošću i njeguje kulturu sjećanja na postignuća, iskustva i stradanja žena.

Vizija pokreta jeste postizanje trajnog mira i jednake mogućnosti za sve, uz njegovanje sjećanja na iskustva i stradanja žena u prošlosti, s ciljem ravnopravnog učešća žena u javnoj i političkoj budućnosti.

U ovom aktivističkom pokretu, pored Foruma žena Bratunac, učestvuju i ženske organizacije iz Bijeljine, Tuzle, Sarajeva, Mostara, Bratunca, Višegrada, Modriče, Bihaća, Zenice, Grahova i Banjaluke.