Fondacija ‘’Remembering Srebrenica’’ izražava zabrinutost za Srebrenicu

Remembering Srebrenica se pridružuje majkama Srebrenice i preživjelim žrtvama te najoštrije osuđuje poricanje genocida i veličanje zločina od strane novoizabranog gradonačelnika Srebrenice Mladena Grujičića.

Dva su suda, Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) presudili –u Srebrenici se dogodio genocid.
 
Predsjednik fondacije “Remembering Srebrenica“ dr. Waqar Azmi izjavio je:

„Okrutna je ironija da je novoizabrani gradonačelnik Srebrenice, koji je jedan od negatora genocida, mogao biti izabran isključivo zbog etničkog čišćenja počinjenog nad muslimanskim stanovništvom. Njegova podrška osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću je duboko uznemirujuća i mi to najžešće osuđujemo.“
 
“Dvadeset i jednu godinu nakon najgoreg zločina u Evropi, od holokausta, ozdravljenje i pomirenje i dalje su od prijeke potrebe za Srebrenicu. Umjesto da zacijele, rane su ponovo otvorene. Međunarodna zajednica mora osuditi gradonačelnikovo poricanje genocida i podizanje etničkih tenzija na mjestu sa tako tragičnim posljedicama „, izjavio je dr. Waqar Azmi.
 
Grujičić negira da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu ikada dokazao da je masakr zapravo genocid. „Kada oni dokaže da je to istina, ja ću biti prvi koji će to prihvatiti“, rekao je on.
 
Fondacija “Remembering Srebrenica“ poziva međunarodnu zajednicu da pažljivo prati situaciju i osigura da gospodin Grujičić uistinu bude gradonačelnik za sve stanovnike Srebrenice.