Šest građana Bratunca dobija krov nad glavom

Danas su u Opštini Bratunac, potpisani ugovori sa 6 korisnika novoizgrađenog objekta namjenjenog socijalno najugroženijim stanovnicima ove opštine. Izgradnjom objekta ovakve namjene korisnici će biti preseljeni iz stare građevinske škole koja je bila i kolektivni smještaj. Objekat je u saradnji sa Opštinom Bratunac izgradila humanirana organizacija „Bauern helfen Baurn“ iz Salcburga, koja ima kancelariju u Bratuncu.

Potpisom ugovora korisnici su rješili svoje stambeno pitanje do kraja života.

„Već deset godina pratimo ove ljude i zaista su živjeli u katastrofalnim uslovima koji nisu bili dostojni čovjeka. Mi smo na sve načine pomagali ove ljude da uopšte opstanu, da prežive i evo na kraju smo uspjeli da izgradimo objekat koji će trajno rješiti njihovo stamebno pitanje, a koji će im biti sigurno utočište i u kom će moći normalno da žive. Oni nisu ostvarivali određena prava, a znate kako je sa tim pravima, ovi ljudi nisu mogli sami sebi da pomognu da dođu u situaciju da steknu određena prava, izjavio je  Namir Porić, direktor organizacije „Bauern helfen Baurn“ u Bratuncu.

Realizacija ovog projekta je plod dobre saradnje Opštine Bratunac i organizacije „Bauern helfen Baurn“.  

„Uspostavili smo kontakte sa Opštinom Bratunac i oni su pomogli koliko su mogli, obezbjedili su sve neophodne dozvole, potrebnu infrastukturu, priključke i obezbjediće održavanje objekta. Štićenici će biti zbrinuti na najbolji mogući način, jer je objekat urađen po visokim standardima. Ovako kvalitetno izrađen objekat sa istom namjenom vjerovatno ne postoji u okruženju. Mislimo da je ovo dobar preduslov za kvalitetan život“, rekao je Porić.

Budući korisnici nisu ostvarivali zakonska prava na alternativni smjetšaj, a živjeli su u katastrofalnim uslovima.

„Ovo su najugroženije kategorije koje nisu imale pravo na alternativni smještaj, ali obaveza društva je da pomogne. Pokazalo se da su u svojoj teškoj situaciji imali i sreće da jedna ovako dobra organizacija egzistira na našim prostorima i da u saradnji sa Opštinom budu najbolje zbrinuti“, izjavio je načelnik Opštine Bratunac, Nedeljko Mlađenović.

Najviše razloga za zadovoljstvo imaju budući korisnici novoizgrađenog objekta za koje nakon niza godina teškog života dolaze bolji dani. 

„Tamo smo živjeli u veoma lošim uslovima, nismo imali nikakve finansije, snalazili smo se kako smo mogli. Kakav je to bio život znamo samo mi“, izjavila je Dragana Bjelica čije će stambeno pitanje biti rješeno izgradnjom novog objekta.

Svi prisutni su izrazili zahvalnost.

„Zahvalila bi se načelniku i Namiru na brizi i rješavanju našeg stambenog problema“, rekla je Milenija Živanović.

Ranko Grbić je dvanaest godina proveo u staroj školi neprilagođenoj za normalno stanovanje.

„Imao sam imovinu u Krupi i sve mi je izgorilo. Dvanaest godina sam živjeo u školi i evo konačno ćemo da počnemo da živimo u normalnim uslovima, tako da smo prezadovoljni“, kaže Grbić Ranko.

Nakon potpisivanja ugovora, korisnici će se 8. aprila useliti u objekte, kada je planirana i mala svečanost.

Humanitarna organizacija „Bauern helfen Baurn“ ili u prevodu „Seljaci pomažu seljacima“ iz Salcburga već 16 godina pomaže najugroženije kategorije stanovništva u Srednjem Podrinju.