Žene iz Srebrenice koje 8. mart provode radno

Danas se obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena. Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših uslova rada. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. godine u Njujorku zbog loših uslova rada i niskih plata. Demonstracije je rastjerala policija, a žene su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat. 8. mart se širom svijeta obilježava kao Međunarodni dan žena, a mi smo danas razgovarali sa ženama koje 8. mart provode na svojim radnim mjestima. 

Za početak smo bili u „Z marketu“ gdje su nas dočekale tri izuzetno vrijedne i nasmijane radnice ovog objekta.

„Današnji dan provodim radno. Pošto sam druga smjena, prijepodne smo proveli praznično, prošetala sam sa porodicom, a imali smo i porodični ručak. Dobila sam i neke poklone naravno, prije svega od muža, ali i od kolega. Današnji dan mi je u principu isti kao i ostali, jer pažnja ženama može i treba da se posvećuje svaki dan“, rekla nam je Almina Osmanović dok je ljubazno vraćala kusur mušterijama na kasi „Z marketa“.

Za Medihu Salihović, takođe radnicu ovog marketa 8. mart znači mnogo.

„Naravno da mi mnogo znači 8. mart, bilo je malo svečanosti prije posla, a sada sam na poslu. Koleginice i ja smo išle prije posla na kafu. Voljela bih da je ovakvih dana više, jer mi žene nemamo mnogo naših dana tokom godine. Bilo bi bolje i da mi  današnji dan nije radan, ali šta je tu je. Dobila sam dosta poklona, a i ja sam pronašla prigodne poklone za majku, svekrve i prijateljicu“, objasnila nam je svoje mišljenje o 8. martu Mediha Salihović, koju smo zatekli na odjelu za prodaju voća i povrća.

Sve naše sagovornice su saglasne da bi dobro bilo da postoji više dana kao što je 8. mart. Medina Dudić osmomartovsko poslijepodne provodi radno, ali joj poslovne obaveze ne padaju teško jer danas ipak vlada jedno veselo raspoloženje.

„8. mart je divan dan, ali takođe je divno da muškarac svaki dan svojoj ženi govori da je lijepa, slatka i da je voli, tako nešto posebno. Ne pada mi teško što radim danas, jer ovde je fino, veselo, zabavno. Danas je ipak nešto drugačije, jer svi su veseli, nasmijani, raspoloženi, čestita se praznik, tako da bi sigurno bilo dobro da je ovakvih dana što više“, pričala je kroz osmjeh sve vrijeme Medina Duhić radnica „Z marketa“ u Srebrenici.

Dom zdravlja uvijek radi. Osoblje je uvijek na usluzi građanima, bez obzira na vrijeme, godišnje doba, vremenski period. Danas nije ništa drugačije, u DZ Srebrenica smo zatekli samo žensko osoblje, dobro raspoloženo, a mogli smo da uočimo i poklone kao i tragove poslastica kojim su se ove vrijedne žene počastile.

Doktorica Danijela Mitrović, nas je primila u svojoj ordinaciji.

„Nemam neki poseban osjećaj da je 8. mart, jer ga provodim radno. Mislim da muškarci treba da se ophode prema ženama svakog dana, kao što to čine danas. Bilo je danas par poklona, ali iskrena da budem ja sam danas potpuno zaboravila da je 8. mart, jer sam se spremala za posao, prije podne, a evo popodne već radim. Iskoristila bih priliku da se posebno zahvalim pacijentima iz „Centra za mentalno zdravlje“ koji su nas obradovali prigodnim poklonima koje su sami napravili“, ispričala nam je doktorica Danijela dok  je pokazivala poklone.

U Domu zdravlja u Srebrenici, pored doktorice Danijele, sačekale su nas i sestre koje će danas da se brinu o pacijentima.

„Kod nas se raspored dijeli po dežurstvima, moj red je bio danas. Moram da priznam da su kolege bile korektne i pitale me da li želim zamjenu. Ipak sam odlučila da ostanem da radim, jer više i ne proslavljam 8. mart kao što sam nekada kada sam bila mlađa. Poklone sam dobila od svoje porodice“, rekla je Branka Pavlović medicinksa sestra iz Srebrenice.

Zorica Vasić svoj dan takođe provodi radno na autobuskoj stanici u Srebrenici, primjetila je da su na današnji dani svi raspoloženiji, ali je ipak u samom procesu obilježavanja razlika velika u odnosu na raniji period. Zoricu smo zatekli u njenoj kancelariji.

„Dan mi je danas nekako ljepši. Djeca su veselija, nasmijanija, svi nose cvijeće, a moram da priznam da i nama starijim  prija pažnja. Nije mi naporno da radim danas, jer oduvjek se i radilo za 8. mart. Ipak kolege su danas ljubaznije, nego drugim danima, što je za svaku pohvalu. Nema više velikih proslava, kao što je to nekada bilo, sada se nešto obilježi simbolično u okviru kolektiva“, ispričala je ZoricaVasić, radnica na autobuskoj stanici.

Opšti zaključak je da je dana kao što je današnji potrebno više. Kada je dobra, atmosfera, onda ni radne obaveze ne padaju teško.