Eko-rafting klub „Rajska plaža“ organizovao vježbu spasavanja u slučaju poplava (video)

Vježba Eko-rafting klubaSvake godine, povodom Svjetskog dana voda, Eko-rafting klub „Rajska plaža“ organizuje vježbu spasavanja u slučaju poplava, kojom pokazuju spremnost da priskoče u pomoć stanovništvu u slučaju potrebe. Tako je bilo i ove godine. Na nabujaloj Drini prikazana je i vježba spasavanja iz prevrnutog čamca.

„Povodom Svjetskog dana voda, kao i svake godine, i ove godine smo napravili jedan spust od Bjelovca do Rajske plaže. Obišli smo ovaj dio terena, voda je trenutno u opadanju, znači nema neke opasnosti od poplava. Ovi momci su pokazali vježbu: prevrtanje čamca i vraćanje“, izjavio je za UPSMedia Slavoljub Mlađenović, predsjednik Eko-rafting kluba „Rajska plaža“.

Davor Mlađenović je, tokom vježbe, demonstrirao tehniku spasavanja iz prevrnutog čamca. U takvim situacijama najvažnije je sačuvati prisebnost.

„U slučaju da dođe do prevrtanja, najbitnije je spasiti sve ljude koji su na čamcu i da se, nakon toga, koristeći pravilnu tehniku, čamac prevrne, da se vrati u prvobitan položaj. Najbitnije je da čovjek bude priseban, da vlada situacijom“, rekao nam je mladi Davor Mlađenović, spasilac i član Eko-rafting kluba „Rajska plaža“

Vježba Eko-rafting klubaTokom vježbe mogli smo čuti korisne savjete koji nam mogu poslužiti u situaciji da se nađemo u bujici.

„Pokušajte da glava ne ide ispred, znači da nogama idete naprijed, a da glava ostane iza vas. U slučaju udara u neku stijenu, balvan ili slično, onda dolazi do povreda glave, a ovako udarite nogama i onda osjetite gdje ste. Bitno je, opet ponavljam, da budete pri svijesti, ništa više“, objašnjava Jovan Nedeljković, koji je, takođe, učestvovao u današnjoj vježbi.

Članovi Eko-rafting kluba nisu aktivni samo tokom poplava i drugih vanrednih prilika. Česte su situacije kada su neophodne njihove intervencije.

Prikazanom vježbom u Eko-rafting klubu „Rajska plaža“ žele da skrenu pažnju stanovnicima koji žive na obalama rijeke Drine i da ih pozovu na stalni oprez, posebno u mjesecima koji obiluju padavinama.