Dvanaestočlana porodica Kapić iz Zelenog Jadra konačno u novom domu

Porodica Kapić SrebrenicaDvanaest članova porodice Kapić iz Zelenog Jadra, zahvaljujući humanitarnoj organizaciji “Islamic Relief”, uselilo se u nove domove, nakon što su pet godina proveli u montažnim kućama.

Mirsad i Mersudin Kapić, zajedno sa suprugama i djecom, konačno su dobili tople kuće i dom koji ima dovoljno prostora za sve ukućane. Nekoliko godina živjeli su u jednoj prostoriji, bez odgovarajućih uslova za život.

„Pet godina smo živjeli u drvenim kućama, zimi ne možemo ugrijati, treba nam dosta drva, nismo imali kupatila, bilo je dosta miševa. Zamislite kako je kad moramo zimi da okupamo djecu, a pritom moramo da ih kupamo na verandi“, govori nam za početak Melisa Kapić, Mersudinova supruga.

Kapići su se u Srebrenicu doselili poslije rata, zemljište su kupili zarađujući u šumi, građevini i baveći se poljoprivredom.

„Niko od nas ne radi, nemamo stalno zaposlenje, a nemamo dovoljno zemlje da se bavimo stočarstvom. Sve što zaradimo, zaradimo u dnevnicama. Medina i ja smo sad na ljeto brali maline u Skelanima, radili smo za dnevnicu, ali Porodica Kapić Srebrenicasve je to privremeno, a djece je mnogo, hvala Bogu, dvoje već idu u školu, sad će i treće, troškovi stalno rastu“, ističe Mirsad Kapić.

Kako nam kažu Kapići, kucali su na različita vrata kako bi im neko pomogao, tek uz pomoć Islamske zajednice u Srebrenici i preko humanitarne organizacije “Islamic Relief“ dobili su svoje domove. Obećavali su im, kažu, mnogi kuću, ali u dom su se tek u maju uselili.

„Prvo su htjeli da nam naprave kupatilo, vidjeli su da ne vrijedi samo kupatilo praviti, da nas je mnogo i da nam treba zapravo cijela kuća. Tako su došli poslije dva mjeseca i počeli nam praviti. Ispočetka nismo vjerovali, ali eto, ispunili su obećanje“, kaže Melisa Kapić.

„Sad se može zagrijati, djeca imaju svoju sobu, imaju se gdje igrati, imamo kupatilo, imamo kuhinju, sad je mnogo lakše, i plakala sam nekoliko puta kada su nam rekli da će nam praviti kuću, dosta je lakše sad“, kaže nam Almedina Kapić, Mirsadova supruga.

Porodica Kapić SrebrenicaAlmedin, Elvedin, Emrah, Maida, Naida, Velida, Ajna, Emina i Edin sada imaju dovoljno prostora za sve svoje aktivnosti.

„Radujem se što sad imam svoju sobu, mogu se igrati, prije mi je bilo ružno, a sad mi je lijepo“, kaže nam Almedin.

„Super nam je sad, radovala sam se kad su pravili kuću i sad se radujem svaki dan“, rekla je četvorogodišnja Emina.

Iako im je sad život dosta olakšan, Kapići se slažu da, iako su živjeli u jednoj sobi, raspoloženja i međusobnog poštovanja nije im falilo. Sada im je plan da, koliko mogu, nastave sa izradom kuće, jer kako kažu – posla se ne boje.