Dr Stojanović: „Trihineloza je opasna i dugotrajna bolest“

dom zdravlja bratunacPovodom pojave trihineloze u Bratuncu, razgovarali smo sa dr Snežanom Stojanović o načinima prevencije bolesti, kao i o prvim simptomima trihineloze.

Za početak, doktorica Snežana Stojanović nam je govorila o prvim simptomima bolesti, međutim, ti simptomi nisu specifični.

„Trihineloza je opasna bolest, dugotrajna, ona krene sa nespecifičnim simptomima koji više liče na neki blaži oblik gripa, a to su mučnine, povraćanje, nadutost, rijetko kad proliv, i to u periodu do tri dana, a onda krenu ozbiljniji simpotmi koji nam kažu da se radi o trihinelozi“, objasnila je dr Stojanović.

Poslije nekog vremena, javljaju se i tipični simptomi.

„Prvi simptom koji nama pacijente najčešće i dovede u ordinaciju jeste povišena temperatura koja može biti i 39 i 40 stepeni. Druga stvar koja je specifična jeste otok lica, posebno očnih kapaka, javi se i jak bol u očima prilikom pokretanja očnih jabučica, javi se otežano gutanje i žvakanje, bol u nogama i rukama, nekad se javi i kašalj. Ako dođe do komplikacije bolesti, javi se zamaranje, gušenje, ubrzan rad srca, preskakanje srca, glavobolja, nesanica, čak i koma“, objašnjava dalje prim. dr Snežana Stojanović.

Trihineloza se može izbjeći, a preporuka ljekara jeste da svi ljudi budu veoma obazrivi.

„Prvi moj savjet bio bi da se svako parče mesa, bez obzira domaće ili divlje, kontroliše kod veterinara, da se vodi računa da meso bude dovoljno kuvano i sušeno. Trihineloza ne predstavlja opasnost ukoliko je meso dovoljno kuvano, odnosno pečeno i ukoliko je zaleđeno na temperaturi ispod -15 stepeni“, dodaje dr Stojanović.

Naše područje je poznato po lovu na divljač, pa to meso treba da bude pod posebnom pažnjom.

„Lovcima bih preporučila da divljač obavezno kontrolišu, jer je procenat oboljele divljači veći nego procenat domaće oboljele stoke. Bez obzita što je kontrola tog mesa skuplja u našim veterinarskim stanicama, kontrola treba da se radi, jer zdravlje nema cijenu“, rekla je dr Stojanović.

Trihineloza je bolest kojoj slijedi duži oporavak koji traje i nekoliko mjeseci, ne prestaje naglo nego postepeno. Trihinela je veoma otporna, ona može da ostane u mišićima i do godinu dana, čak i kad ugine ona ostavi kapsulu koja otežava rad mišića, a trihineloza kao bolest može da traje i do 30 godina.