Dr Fatima Klempić Dautbašić: „Dolaziću u Srebrenicu sve dok bude bilo potrebe za tim“

Doktorica Fatima Klempić Dautbašić i danas je besplatno obavljala ginekološke preglede u Domu zdravlja Srebrenica.

Doktorica je rodom iz Srebrenice, a iza sebe ima više od 20 godina profesionalnog rada u oblasti ginekologije, ali i višedecenijski volonterski i humanitarni staž. Već godinama, jednom ili dva puta mjesečno, obavlja besplatne ginekološke preglede u Domu zdravlja u Srebrenici.

Kada radi u Srebrenici, za jedan dan pregleda i 50 žena, nerijetko ostane cijeli dan, a danas je ginekološke preglede obavilo oko 40 žena.

„Ja ću dolaziti dokle god ja mogu zdravstveno da izdržim i dok bude potrebe, odnosno dok ovdje žene ne dobiju svog ginekologa, koji će ovdje biti svakodnevno. Meni je ovo sad neka moja potreba i potreba ovih žena, ja to ne smatram nikakvim svojim junačkim djelom. To je za mene prirodno, dajem sve od sebe bez ikakve pozadine, zaista. Ne očekujem nikakve ni nagrade ni posebne zahvale. Naravno, vidimo se opet uskoro“, rekla je dr Fatima Klempić Dautbašić, primarijus, specijalista ginekologije i akušerstva.

Doktorica Fatima je nekoliko puta zbog svog rada i humanosti i nagrađivana, a njena najveća nagrada i zahvalnost su, ističe doktorica, žene koje joj dolaze dok je u Srebrenici.