Događaji koji su obilježili dan u Srebrenici (5.10.2016.)

pregleddana1Jutro u Srebrenici je obilježila vijest o vandalizmu koji se dogodio u ranim jutarnjim časovima, kada je kafanu kod autobuske stanice, vlasništvo Zahide Ramić, demolirao za sada nepoznati počinilac. Na objektu su polupani prozori, a suncobrani u bašti kafane su poobarani. Zahida Ramić nam je rekla da je trenutno u strahu da nastavi sa radom, da se nada da će policija riješiti i rasvijetliti ovaj slučaj, te da sumnja da je ovaj događaj povezan sa nedjeljnim izborima i rezultirajućim porastom tenzija u gradu.

pregleddana2Ovaj događaj nije stigao da postane glavna tema u srebreničkim krugovima, jer je pristigla nova informacija o tome da je specijalna jedinica policije ušla u zgradu opštine, tačnije, u prostorije Opštinske izborne komisije, odakle je zaplijenila dio izbornog materijala. Odmah smo kontaktirali predsjednika OIK-a Nermina Alivukovića koji nam je rekao da nije tačno da je bilo kakav materijal zaplijenjen, te da smatra da je prisustvo policije samo jedna od vrsta pritisaka na rad OIK-a.

pregleddana3„Mi smo održali sjednicu i jednoglasno smo zaključili da je ovo direktan pritisak na rad OIK-a. Dakle, nama se ne omogućava nezavisan i slobodan rad u okviru ovog izbornog procesa u Srebrenici i zato smo zatražili od CIK-a da, u skladu sa svojim ovlaštenjima, pomogne opštinskoj komisiji da se prevaziđe ova situacija“, rekao nam je Alivuković.

pregleddana4Nedugo zatim i Mladen Grujičić, jedan od kandidata za novog načelnika opštine Srebrenica, nam je govorio o prijetnjama koje je dobijao prethodnih dana, pri čemu je rekao da je sve prijetnje prijavio policiji i da one ne utiču na njega i njegovu porodicu. Grujičić nije želio da komentariše prisustvo policije u prostorijama OIK-a, rekavši da nije upoznat o čemu je, zapravo, riječ.

I današnji dan je protekao u znaku izbora za novu lokalnu vlast u Srebrenici. Srpski članovi OIK-a, Ljiljana Stevanović i Nada Milosavljević su u Narodnoj biblioteci održali konferenciju za novinare na kojoj su izjavili da se ograđuju od izjava predsjednika OIK-a Nermina Alivukovića o tome da kandidat Mladen Grujičić ima oko hiljadu glasova manje nego što je to prvobitno objavljeno.

pregleddana5„Kao članovi i Ljiljana i ja se ograđujemo od te izjave. Za to smo saznale iz medija kada je član CIK-a gospodin Petrič rekao da mu nije jasna izjava predsjednika OIK Srebrenica. Nakon te izjave u medijima počeli su da pristižu prigovori u OIK Srebrenica na rad biračkih odbora, gdje se pokušavalo uticati na regularnost izbornog procesa“, izjavila je Nada Milosavljević na konferenciji.

Tražili smo i načelnika opštine Srebrenica kako bismo čuli i njegov komentar na današnje događaje, ali načelnik je danas bio na putu.

Iako su protekli dani u Srebrenici ispunjeni postizbornim događajima i iako mediji doprinose povećanju tenzija i naboja to se jedva primjeti među stanovnicima Srebrenice. Vjerovatno su ovakve stvari našim sugrađanima postale svakodnevica i više nas ne iznenađuju mnogo.