DJECA SU UKRAS SVIJETA

Iako živimo u društvu u kome se sve manje cijene prave vrijednosti, jedno je sigurno, svi se bore da djeca ne osjete nikakve poteškoće i nedostatke. Svako dijete treba biti zaštićeno od loših uticaja i sredine koja može da im naudi i treba biti usmjereno na prave vrijednost. Svakako, vaspitanje polazi od kuće, ali nakon određenog perioda, škole i učitelji postaju modeli prema kojima se djeca ugledaju, a školske klupe i dvorište druge kuće za brojne mališane. Iz tog razloga, neformalna grupa građana pokrenula je projekat „Ograda koja spaja“ u kome je jedan od ciljeva bio da se rekonstruiše ograda dvorišta Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Bratuncu koja je bila dotrajala, a njeno stanje se dodatno pogoršalo nakon poplava koje su zadesile Bratunac u više navrata.

„Volonterskim akcijama Srba i Bošnjaka, neposrednih komšija iz naselja Žljevice u kome se škola i nalazi, te članova neformalne grupe i zaposlenih iz osnovne škole, očistio se betonski zid od naslaga mulja i zemlje, pokosilo cjelokupno dvorište škole i ofarbala postavljena ograda koja je uništena nakon poplava. Takođe u sklopu projekta, učenicima je održao predavanje na temu mira i tolerancije što smatramo da je veoma važno“, rekla je Olja Čučić koordinator projekta.

Rukovodstvo Osnovne škole imalo je samo riječi hvale za projekat koji je u centar zbivanja smjestio djecu, kao najosjetljiviju kategoriju. Neformalna grupa građana podržana je kroz Fond solidarnosti USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost.

„Jedna polovina je već završena, očekujemo uskoro da će se završiti dio koji se tiče obezbjeđivanja našeg školskog dvorišta, a sama sigurnost djece je već sada povećana i to je nama najvažnije“, rekao je Andrija Mlađenović, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

Jedna od aktivnosti projekta bila je sadnja „Stabla mira“ kojeg su učenici posadili u dvorištu škole na Međunarodni dan mira, 21.septembar.

“ Zajedničkom promocijom PRO- Budućnost projekta, svih aktera, a različitih nacionalnosti, opštine Bratunac i Srebrenica u našoj regiji, ali svakako i šire, željeli smo poslati pozitivnu poruku mira i mogućnosti kvalitetnog suživota. Proces pomirenja je najvažniji, a djeca su ključni faktor u svakom razvoju i očuvanju mira“, zaključuje Čučićeva.

Ovim primjerom rekonstruisane ograde, naglašava se značaj multietničkog društva, te na praktičnom primjeru obnovljene ograde, djeci osnovne škole „Vuk Karadžić“ i cijeloj zajednici pokazuju važnost saradnje svih naroda na teritoriji BiH i kako se zajedničkim trudom ljudi dobre volje, a različitih nacionalnih pripadnosti, mogu ostvariti konkretni, mjerljivi rezultati. Projekat PRO-Budućnost je nastao s ciljem izgradnje pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih i religijskih grupa u BiH.

alt


tekst je objavljen uz podršku američkog naroda preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Autori teksta su odgovorni za njegov sadržaj i stavovi koji su u njemu izneseni ne odražavaju stavove USAID-a ili

Vlade Sjedinjenih Američkih Država.