Danas je Osmi mart, Međunarodni dan žena

Srecan Osmi martDanas se obilježava Osmi mart, Međunarodni dan žena. Ovaj dan se obilježava od početka XX vijeka, u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova.

Osmog marta 1857. godine u Njujorku su u štrajk stupile radnice fabrike tekstila, zahtijevajući bolje uslove za rad žena. Na isti dan, na istom mjestu, 51 godinu kasnije, ponovo je došlo do štrajka žena, koji se završio tragično. Naime, radnice su bile zatvorene u fabrici iz koje nisu mogle da izađu, a potom je izbio požar u kojem je život izgubilo 129 žena. U znak sjećanja na ovaj događaj, godinu dana kasnije u Njujorku je, po prvi put, obilježen Dan žena, 8. mart.

Na Drugoj internacionalnoj konferenciji žena u Kopenhagenu 1910. godine dogovoreno je da se jedan dan u martu proglasi Danom borbe žena za njihova prava. Međutim, za prvi međunarodni dan žena tada je proglašen 18, a ne 8. mart, a kao simbol toga što su žene Njemačke, Danske, Austrije, Švajcarske i Amerike zatražile pravo glasa.

Godinama kasnije, tačnije 1918. u Njemačkoj je po prvi put uvedeno pravo žena da glasaju i budu birane, a prvi ženski poslanik u njemačkoj Nacionalnoj skupštini bila je članica socijaldemokratks partije Marie Juchacz.

„Moje dame i gospodo, žena je od sada punopravna građanka ove zemlje. Razmislite dobro šta to znači. To znači da je mnogo više žena u starosnoj izbornoj dobi, nego muškaraca. Žena je sada, s obzirom da ima pravo glasa, u stanju da utiče na politički život u zemlji“, rekla je ona u svom prvom govoru.

Na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena 1921. godine u Moskvi odlučeno je da se ipak 8. mart uvede kao Međunarodni dan žena, dan kojim se podsjeća na dugogodišnju borbu za njihova prava i uspjehe koje su ostvarile (uvođenje osmosatnog radnog vremena, ujednačavanje plata muškaraca i žena, kao i zaštita majki i uvođenje porodiljskog bolovanja).

U čast ovog dana, donosimo nekoliko citata o ženama:

„Muškarci su hrabri pred smrću, a žene pred životom: muškarci pred drugim muškarcem, a žene pred cijelom sudbinom“ – Jovan Dučić

„Kada sam te vidio, zaljubio sam se. A ti si se nasmiješila, zato što si znala“ – Šekspir

„Kad bih umio da napišem najljepšu knjigu na svetu, posvetio bih je svojoj ženi Darki. Ovako ću zasvagda ostati dužnik njenoj plemenitosti i ljubavi. I sve što mogu, to je da sa zahvalnošću pomenem njeno ime na početku ove priče, koja, kao i sve druge, govori o traženju sreće“ – Meša Selimović

„Bez žena bio bi početak našega života bez pomoći, sredina bez zadovoljstva i kraj bez utjehe“ – Friedrich Schiller

Nepoznati autori savjetuju muškarcima:

– Za ljubav žene nikad ne treba moliti, već je biti dostojan
– I najveće vojskovođe su padale u „ratu protiv žena“
– Ako je ne možete pridobiti za saveznika, makar je izbjegavajte za protivnika
– Što više žena ste „pročitali“, to manje znate o njima
– Onog trenutka kada joj dokažete da ste fizički jači, dokazali ste joj da ste u svakom drugom pogledu slabiji

Svim pripadnicama ljepšeg i nježnijeg pola, UPSMedia želi srećan praznik.