Bratunački studenti potpisali ugovore o stipendiranju

Danas je u biopskojskoj sali Doma kulture u Bratuncu, Opština Bratunac potpisala ugovore o stipendiranju sa 201 studentom sa teritorije ove opštine.  Ukupna sredstva za stipendiranje studenata u 2015/2016 godini izdvojena iz budžeta ove Opštine su 120 800 km. Stipendije u iznosu od 100 km u periodu od osam mjeseci primaće 101 student sa teritorije opštine Bratunac, a odlukom naćelnika Opštine lista je proširena, tako da će još 100 studenata biti stipendirano u periodu od četiri mjeseca.

Načelnik opštine Bratunac, Nedeljko Mlađenović ponosan je što Opština Bratunac danas stipendira 201 studenta, dok je 2004. godine kada su prvi put dodjeljene stipendije bilo samo 25 studenata. Posebno zadovoljstvo za Mlađenovića predstavlja činjenica da Opština redovno izmiruje svoje obaveze prema stipendistima. 

Opština Bratunac je nastavila tradiciju dodjele stipendija, danas se sa 201 studentom potpisuje ugovor. Nakon sprovedenog javnog poziva na zahtjev roditelja i studenata, mi smo proširili listu, i obezbjedićemo još neka dodatna sredstva iz budžetskih rezervi. Ovaj proces traje već 12 godina i veoma je bitno naglasiti da svake godine svim studentima koji potpišu ugovore, stipendije budu do kraja isplaćene i na vrijeme. Kada se sjetimo 2004. godine kada je dodjeljeno 25 stipendija, a danas taj broj prelazi 200, imamo mnogo razloga za zadovoljstvo“, nije krio zadovoljstvo potpisivanjem današnjih ugovora Mlađenović.

Stipendiranje studenata nije jedini vid pomoći na obrazovnom putu mladim građanima Bratunca.

„Ovo nisu jedina sredstva koja dodjeljuje Opština, mi dobre učenike u osnovnim i srednjim školama, naravno studente pomažemo i kroz jednokratne pomoći, uvijek smo spremni da izađemo u susret, jer imamo dobre i učenike i studente koji ostvaruju veoma zapažene rezultate i to je prezentacija i opštine Bratunac i našeg obrazovanja“, izjavio je Mlađenović.

Najviše razloga za zadovoljstvo, danas u Bratuncu su imali sami studenti kojima stipendija dosta znači u procesu studiranja.

„Studiram Prirodno- matematički frakultet odsjek hemija, primaću stipendiju 4 mjeseca i zahvaljuem se Opštini na stipendiji“, rekla nam je jedna od stipendiranih studentkinja Jovana Milovanović.

Danas je u bioskospkoj sali u Bratuncu, stipendijski ugovor potpisala još jedna Jovana. Jovana Berjan stipendiju od Opštine Bratunac primaće već četvrtu godinu zaredom.

Studiram medicinu u Foči i četvrta sam godina, a već četiri godine za redom primam stipendiju Opštine Bratunac. Mnogo sam zahvalna Opštini Bratunac, stipendija mi znači mnogo i isključivo je trošim na sebe“, rekla nam je uz osmjeh buduća doktorica, Jovana Berjan.

Opština Bratunac je jedna od rijetkih Opština u BiH koja svoje ugovorene obaveze poštuje do kraja i bez kašnjenja, a na studentima ostaje da opravdaju povjerenje i reprezentuju Bratunac na najbolji mogući način, kako su to i do sada radili.