Bratunac: U selu Magašići održan pomen stradalim civilima

U selu Magašići, u Bratuncu, danas je obilježena 26. godina od ubistva osam mještana ovog sela, od kojih šest žena, među njima i jedna trudnica.

Prema svjedočenju očevidaca, na današnji dan 1992. godine počinjen je jedan od najvećih zločina, a ubijeni su civili koji su toga dana radili na njivama.

„Mi smo došli u pomoć, kod Popovića kuća smo imali prvi dodir s njima, napredovali smo, oni su se povlačili. Sedmoro ili osmoro sam mrtvih zatekao na jednoj gomili. Oni su rasjekli hrast preko puta da ne bi došla pomoć iz Kravice, napravili barikadu, a onda su počeli pokolj. Stravično je da za ovaj zločin niko nije odgovarao, da je ovo proglašeno legitimnom akcijom, a sve civili stradali“, izjavio je Dragan Nikolić, očevidac, bivši pripadnik Vojske RS.

Na današnji dan stradao je Blagoje Popović koji je imao više od 80 godina. Ubijen je zajedno sa suprugom Ljeposavom.

„Snage Nasera Orića su nas napale. Tužba je sudu predata davno, ali sud izgleda pije bensedine čim nikakvih osjećaja nema. Takva je naša sudbina, naš neki i prav odgovara, a njihovi ništa, pogledajte epitaf – dovoljno govori“, izjavio je Tadija Mitrović ispred Boračke organizacije Bratunac.

Predmet u slučaju Magašići nalazi se u Tužilaštvu BiH.