Bratunac: TIKA donirala ovce za dvadeset porodica

TIKA - dodjela ovacaTurska razvojna agencija „TIKA“ u Bratuncu je isporučila stada sa po dvadeset ovaca za dvadeset porodica sa ovih područja. Jedan od glavnih kriterijujuma za odabir porodica, bio je da porodica ima uslove da se bave stočarstvom. Kako je istaknuto, „TIKA“ djeluje na području BiH još od završetka rata i današnjom akcijom želi da doprinese razvoju ovog kraja i popravljanju socijalne situacije stanovništva.

„Mi smo ranije realizovali slične projekte u Moldaviji i Albaniji. Evo, započeli smo sa istim aktivnostima i u BiH. Sve ovo radimo u saradnji sa opštinama i vjerskim zajednicama, uz konsultacije sa profesorima sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu“, rekao je Omer Faruk Alimci.

Ovakvi projekti, po riječima čelnih ljudi opštine, mnogo znače za opštinu Bratunac, jer su u skladu i sa strategijama razvoja opštine.

„Naš cilj je da prekinemo sa socijalnim, humanitarnim, sitnim pomoćima, nego da idemo sa razvojnim programima. Ovo je upravo jedan takav program. Kod predlaganja korisnika, upravo smo gledali da predložimo porodice, koje će opravdati dodjelu sitne stoke. Malinarstvo jeste osnovni pravac razvoja opštine, ali ne možemo se osloniti samo na jednu kulturu“, govori načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

Svih dvadeset korisnika, prilikom preuzimanja ovaca, bili su vidno zadovoljni.

TIKA - dodjela ovaca„Već imam jedno dobro stado ovaca i od toga živim. Drugih primanja nemam. Uz ovih dvadeset ovaca koje sam danas dobila, riješila sam egzistenciju. Samo da prodajem jagnjad – imaću za život“, govori nam Paša Suljić, povratnica u Bratunac.

„U Bratunac sam se vratio 2000. godine i ovo je prvi put da nešto dobijem. Živim sa supugom i djetetom. Imam i oca koji je slijepo lice. Hvala im, šta drugo da kažem?“, zadovoljan je bio Mehmedalija Durmić.

Korisnici koji su dobili ovce, potpisali su ugovore kojima se obavezuju da će godišnje davati po petoro jagnjadi drugim porodicama i na taj način će za pet godina 800 porodica biti uključeno u ovaj projekat.