Bratunac: Sprovedena akcija „Osvjetlaj obraz, domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom“

traktori amsU jeku poljoprivrednih proljećnih radova, sve je više traktora u saobraćaju. Zato se, na republičkom nivou, sprovodi kampanja pod nazivom „Osvjetlaj obraz, domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom“, koju sprovode Auto-moto savez RS i Agencija za bezbjednost u saobraćaju.

Akcija je spovedena i u opštini Bratunac, tokom koje su stanovnicima opštine Bratunac dijeljena rotaciona svjetla i reflektujući prsluci, a organizovano je i predavanje na temu bezbjednosti u saobraćaju.

„Cilj ove akcije jeste da povećamo svijest vozača, posebno traktorista i da učestvujemo u formiranju uslova za bezbjednost u saobraćaju. Ja sam izuzetno iznenađena odzivom naših traktorista i smatram da je današnja kampanja bila izuzetno uspješna“, izjavila je Slađana Mitrović, sekretar Auto-moto društva Srebrenica-Bratunac, te je dodala da će Auto-moto društvo Srebrenica-Bratunac nastaviti da sprovodi akcije u okviru Auto-moto saveza RS.

Traktor je nezamjenljiva pomoć za svakog poljoprivrednika. Da je važno da u saobraćaju budu tehnički ispravni, ali i uredno obilježeni, smatraju traktoristi koji su danas učestvovali u akciji.

„Traktori su malo specifični, mi smo tu danas da nam saobraćajni policajac objasni sve pojedinosti, možda ima neko novo saobraćajno pravilo… Ja sam i dosad koristio rotaciono svjetlo, ali sam tu danas da čujem kako svi zajedno možemo da doprinesemo bezbjednosti u saobraćaju svih nas“, rekao je Mladen Mitrović.

„Često rotaciona svjetla pregore, pa je novo svjetlo uvijek dobrodošlo. A svaka akcija i edukacija vozača uvijek dobro dođe, dobijemo neke instrukcije oko registracije, propisa, rotaciono svjetlosvakako da samo pozitivno može donijeti“, stav je Zorana Blagojevića iz Krasanpolja.

U Bratuncu ima dosta poljoprivrednih gazdinstava, a skoro svako ima bar jedan traktor ili neku drugu poljoprivrednu mašinu. Neobilježeni u saobraćaju nisu samo opasnost za sebe i druge već se izlažu i kaznama koje izriče saobraćajna policija.

Prošle godine na putevima RS smrtno je stradalo troje lica koja su upravljala traktorom, a ove godine do sada četvoro lica je povrijeđeno, a akcija se sprovodi radi povećanja bezbjednosti u saobraćaju, kako ljudi koji upravljaju traktorom, tako i ostalih učesnika u saobraćaju.