Bratunac: Sjećanje na stradanje Srba u Podrinju

bratunac parastos ubijenim srbimaParastosom i prisluživanjem svijeća za pokoj duša nastradalih, na bratunačkom groblju počeo je centralni program posvećen obilježavanju stradanja Srba u srednjem Podrinju u proteklom ratu.

Anđa Đukanović u ratu je izgubila supruga, čije ostatke još uvijek nije pronašla.

„Muž mi je nestao na Božić 1993. godine i još uvijek tragam za njegovim posmrtnim ostacima, a za to niko nije ni odgovarao“, izjavila je Anđa Đukanović, i dodala da se još uvijek u srcu nada da će joj se muž odnekud pojaviti, iako joj razum poručuje drugačije.

Obilježavanju stradanja Srba u Podrinju prisustvovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić, izaslanik predsjednika Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

„Ne možemo da prihvatimo da su crne marame naših majki, Srpkinja, manje vrijedne od nekih drugih marama, i jedna i druga bol je ista. Stradanje Srba ovdje pokušava separastos u bratuncu grujicic staviti pod zaborav onih koji su to učinili. Nastavićemo ovdje da se okupljamo i da obilježavamo stradanje Srba i da tu istinu prenosimo generacijama koje dolaze„, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik.

„Srpski narod neće prestati da se sjeća svojih žrtava i neče prestati da traži pravdu za njih, nema bez pravde pomirenja i nema bez pravde istine. Poražavajuće je, ne samo za Srbe, nego za cijeli ljudski rod da za hiljadama pobijenih i zaklanih niko neće pustiti suzu samo zato što su Srbi i što su pravoslavne vjere“, poručio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Osim njih, obilježavanju su prisustvovale delegacije Narodne skupštine, Boračke organizacije i Saveza logoraša Republike Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, te delegacije opština, opštinskih boračkih i organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, kao i udruženja veterana iz regije Birač.

parastos bratunac dodik vulin„I niko, bar do sada, nije odgovarao za te zločine. Mi mroamo da shvatimo da je to naša misija, naš zadatak da neprekidno ponavljamo, iako je to svojevrsna vrsta pritiska, ali nek je tako, ali nek tužilaštvo konačno počne da radi svoj posao“, izjavio je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Poslije vjerskog obreda, delegacije su položile cvijeće kod Centralnog spomen-krsta u bratunačkom groblju podignutog u čast 3.267 poginulih srpskih civila i vojnika iz regije Birač, od kojih je 2.428 nastradalo u srednjem Podrinju, a ostali na drugim ratištima i dijelovima BiH.

Na gradskom trgu u Bratuncu prikazan je i dokumentarni film „Zločin bez kazne – stradanje Srba u srednjem Podrinju“.