Bratunac: Raseljena lica upoznata sa načinom registracije imovine

Regionalno udruženje za izbjegla i raseljena lica „Srbi zeničke regije“ organizovalo je u Bratuncu skup na kojem su predstavnici Federalne geodetske uprave za imovinsko-pravne poslove upoznali raseljena lica na koji način mogu registrovati svoje nekretnine u Federaciji BiH.

„Cilj ovog projekta je usaglašavanje podataka katastra i zemljišne knjige. Prvi rok je 60 dana, a ako građani nisu u mogućnosti da pribave svu dokumentaciju, rok se produžava još 90 dana“, rekao je pomoćnik direktora Federalne geodetske uprave Nedžad Pašalić, istakavši da postoji i rok od godinu dana za osobe koje nisu obaviještene o registraciji nekretnina.

Predsjednik Udruženja „Srbi zeničke regije“ Uroš Nedić izjavio je da je skup organizovan na inicijativu raseljenih Srba koji žive u Bratuncu, Srebrenici i Branjevu.

„Oni ne znaju na koji način mogu da riješe pitanje svoje imovine u Federaciji BiH. Gorući je problem što postoje rokovi, a veliki broj Srba je raseljen u druge države i kontinente“, rekao je Pašalić.

Jučerašnjem skupu, koji je održan u bioskopskoj sali Doma kulture, prisustvovali su predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva za izbjegla i raseljena lica RS, OEBS-a i načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

„U Bratuncu žive Srbi iz više od 30 opština Federacije, čije su nepokretnosti ostale u predratnim mjestima življenja. Opština će zajedno sa udruženjima koja okupljaju raseljene osobe, pomoći da dobiju informacije i da na vrijeme uđu u proces registracije nekretnina“, poručio je načelnik Mlađenović.