Bratunac: Potpisani ugovori sa stipendistima

Stipendije Bratunac 2018U Bratuncu su danas svečano potpisani ugovori sa studentima koji će u narednom periodu primati opštinsku stipendiju.

Ove godine iz budžeta opštine je za ovu namjenu planirano 122.500 maraka. Mjesečni iznos stipendije je 100 maraka, a zavisno od kategorije kojoj student pripada stipendiju će primati četiri, odnosno, osam mjeseci.

Studenti će stipendije iskoristiti na najbolji mogući način. Teodora Košarac je jedna od njih.

„Student sam četvrte godine Opšte književnosti i teatrologije na Palama. Tata mi je u penziji, mama ne radi, tako da će mi ova stipendija mnogo značiti, kao i svim ostalim studentima“, rekla je Teodora.

Pošto je u toku predavanje u ljetnjem semestru, danas su ugovore umjesto studenata uglavnom potpisivali roditelji.

„Potpisala sam ugovor za ćerku. Ona je prošla stipendiju u kategoriji ‘prosjek ocjena’. Ja sam zahvalna opštini, ali i ponosna na svoju ćerku“, rekla je Mira Karetić.

„Značiće mnogo, kako za dijete tako i za nas kao porodicu. Imamo dva studenta, tako da smo zahvalni i Opštini i načelniku“, istakla je Nada Milanović, majka jedne od studentkinja koja će stipendiju primati četiri mjeseca.

Prethodnih godina Opština Bratunac je u planiranom vremenskom periodu isplaćivala stipendije. Uštede nisu vršene na studentima i to će biti praksa i ovaj put, kaže načelnik. Već do kraja ovog mjeseca studenti mogu očekivati prve uplate.

Stipendije Bratunac„Mi smo i ove godine proširili naše liste, i mene je iznenadilo da mi svake godine imamo poboljšanje kvaliteta naših studenata. Imamo blizu 20 studenata medicine sa prosjekom od 9,5 do 10, imamo petnaestak studenata matematike sa istim prosjekom, zbog toga smo i išli na proširenje liste. Pored planiranih, mi ćemo iz budžetske rezerve obezbijediti da svi studenti koji su ispunili uslove i nalaze se na listama dobiju stipendije“, istakao je načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

Ove godine, Opština će stipendirati ukupno 200 studenata. Odlukom načelnika opštine o proširenju broja korisnika stipendije, 106 studenata će primati stipendiju u iznosu od 100 maraka tokom osam mjeseci, dok će 94 studenta stipendiju primati četiri mjeseca, takođe u iznosu od 100 maraka.