Bratunac: Održana javna tribina „Integrisanje jednakopravnosti u lokalnoj zajednici“

Žene na selu u BiH suočavaju se sa višestrukim barijerama i problemima, od osnovnih egzistencijalnih potreba, ograničenih ekonomskih mogućnosti, siromaštva, pa do nepovoljnih razvojnih politika koje ugrožavaju održivost ruralnih djelatnosti. Njihov položaj je nepovoljan, a doprinos neprepoznat i nepriznat. Tako je rečeno u Bratuncu na javnoj tribini pod nazivom „Integrisanje jednakopravnosti u lokalnoj zajednici“.

 

„Ima žena koje su sposobnije od muškaraca da vode neki posao, ali su manje plaćene, muškarci su uvijek više plaćeni, a uvijek je bila poslovica na ženi kuća stoji. Radionice su nam dosta pomogle, ohrabrile su nas da se borimo za svoja prava“, istakla je Behara Osmanović na današnjoj tribini.

„Veliki problem je pravo na ravnopravnu imovinu, kad se kupi stan, kuća, plac, nebitno – sve se vodi na ime muškarca. Zašto ne bi bilo pola-pola, pogotovo tu bi trebalo raditi na toj imovinskoj ravnopravnosti“, kazala je Gordana Stevanović iz Hranče.

Žene u ruralnim područjima su distancirane od važnih društvenih i ekonomskih tokova, nemaju slobodnog vremena niti godišnjeg odmora, za svoj rad najčešće ne primaju platu, a u mnogim slučajevima nemaju ni zdravstveno osiguranje.

„To su prije svega žene, interno raseljene, gdje su zajedno, u okviru radionica definisale probleme koji su ključni u njihovim lokalnim zajednicama, te je danas bila prilika da one te preporuke i pitanja iznesu prestavnicima lokalne vlasti“, izjavila je za UPSMedia Dragana Đurić, aktivistkinja Udruženja „Forum žena“ Bratunac.

Javna tribina održana je u okviru projekta „Integrisanje jednakopravnosti u lokalnoj zajednici“ koji u partnerskoj saradnji implementiraju Udruženje „Forum žena“ Bratunac i Humanitarna organizacija „Horizonti“ iz Tuzle.

Projekat je finasijski podržan od strane „Ekumenska inicijativa žena“.