Bratunac: Održana izložba „Sve smo iste“

Izlozba zenskih rukotvorinaPovodom Međunarodnog dana žena, u Bratuncu je održana izložba ženskih rukotvorina „Sve smo iste“. Proizvodi koji su izloženi nastajali su tokom godinu dana trajanja projekta „Podrška mladim marginalizovanim kategorijama žena“, kojeg provode Udruženje žena „Maja“ Kravica i Udruženje žena „Priroda“ Bratunac uz podršku Ambasade SAD u BiH. Korisnice projekta su žene-pripadnice marginalizovanih grupa stanovništva, koje su preživjele različite ratne traume.

25 korisnica tokom trajanja projekta pohađale su radionice edukativnog i terapijskog karaktera. Pored korisnih stvari koje su naučile, kažu, najviše im je značilo međusobno druženje.

„Obišli smo čitavu našu republiku, do Neuma smo stigli. Imali smo i okupacione i radne radionice, sve to na stranu, jer možemo to raditi i kod kuće. Ali naše druženje, naše jedinstvo, naša sloga je vrh svega ovoga, zaista prelijepo druženje“, rekla je Bojana Šušić, korisnica projekta.

„Za godinu dana smo naučili praviti štošta, od papira, vezli smo, heklali, pleli šalove. Znači nam puno, lijepo smo se Izlozba Osmi martdružili, ovdje smo svi isti, ovdje ne gledamo ko je ko, da li bio Bošnjak, da li bio Srbin, svi su isti“, istakla je Paša Suljić, korisnica projekta.

„Prvenstveno zbog druženja, naučili smo nešto novo, ono što smo znali proširili smo znanje. Naučili smo nešto što možda ne bismo nikad, prelijepo sve zaista“, ocijenila je korisnica projekta Dušanka Kuljanin.

Cilj izložbe jeste da se skrene pažnja na kreativnost marginalizovanih skupina žena i prikaz jedinstva različitosti.

„Radionice edukativnog i terapijskog karaktera, odnose se, dakle na radnu terapiju. One su se zaista na radionicama zbližile, i to je na neki način i bio cilj – druženje i prevazilaženje ratne traume“, izjavila je za UPSMedia Vesna Đukić Erić, PR projekta.

Posjetioci izložbe nisu krili oduševljenje kreativnošću žena.

„Meni je ovo prelijepo, ja sam oduševljena ženama iz Bratunca, kako su one kreativne, kakve one ručne radove prave. Ovo je fantazija“, rekla je Željka Katanić, jedna od posjetiteljki.

Izlozba zenskih rukotvorinaČestitajući svim ženama praznik, Miodrag Lončarević, predsjednik džender komisije u opštini Bratunac, obećao je da će opštinsko rukovodstvo i dalje podržavati projekte udruženja žena na teritoriji ove opštine.

„Moram da kažem da je ovo dobro u Bratuncu, da se žene druže, da se organizuju, održavaju stare zanate, a vidimo da sad uvode nove rukotvorine. Nadamo se da ćemo u skorijoj budućnosti u Bratuncu imati jednu prostoriju, gdje bi se moglo stalno izlagati, gdje bi se donosile stvari proizvedene starim zanatima, ali i novim i gdje bi posjetioci stalno mogli doći“, rekao je Miodrag Lončarević, predsjednik Komisije za ravnopravnost polova Opštine Bratunac.

Osnovni cilj projekta i izložbe jeste poboljšanje uslova života marginalizovanim kategorijama žena i njihovih porodica kroz njihovu integraciju u društvene tokove zajedn