Bošnjačko spomen-obilježje išarano grafitima

Spomen ploca igraliste SrebrenicaSpomen-obilježje na igralištu ispred Prve osnovne škole u Srebrenici koje je podignuto u sjećanje na 74 Bošnjaka koji su ubijeni na školskom igralištu u Srebrenici 12. aprila 1993. godine, kada je i više od 100 ljudi ranjeno, jutros je osvanulo išarano grafitima.

Spomen-obilježje koje je postavljeno u znak sjećanja na stradale civile oskrnavljeno je sramotnim crtežima. Dječje djelo ili pokušaj destabilizacije, ali ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju u Srebrenici.

„Ovo, nažalost, nije prvi incident koji se desio u Srebrenici kada su u pitanju ovakve stvari, ali ni ovo niti bilo koji drugi slučaj ne bi trebao biti povod za remećenje ionako krhkih odnosa u Srebrenici. Treba da prepustimo policiji da radi svoj posao, a mi ostali da radimo na stvaranju što boljih odnosa u Srebrenici“, stav je Alije Tabakovića, predsjednika SO Srebrenica.

I ostali zvaničnici osuđuju ovakva djela i smatraju da usporavaju proces istinskog pomirenja u Srebrenici.Spomen obiljezje unisteno grafitima

„Svi treba da smo protivnici skrnavljenja bilo čijih spomen-obilježja na području naše opštine, jer svi znamo da je u proteklom ratu bilo žrtava i na jednoj i na drugoj strani, ali svi treba i da smo svjesni da ovakvi načini skrnavljenja ne doprinose istinskom pomirenju“, izjavio je za UPSMedia Nermin Alivuković, zamjenik načelnika opštine.

„U svakom slučaju osuđujemo skrnavljenje bilo kakvih spomen-ploča i obilježja, pa i ovo na igralištu. To ni u kom slučaju neće umanjiti našu želju i volju da obilježavamo mjesta na kojima su počinjeni zločini“, dodao je Alija Tabaković.

Portparol CJB Zvornik rekao nam je da ovaj slučaj još uvijek nije prijavljen i da nemaju nikakve naznake identiteta počinioca.