Bjelovac: 25 godina nakon zločina, porodice i dalje traže pravdu

Parastos BjelovacU Crkvi Svetog proroka Ilije u bratunačkom selu Bjelovac danas je služen parastos za 109 poginulih Srba iz ovog i susjednih sela Sikirić i Loznička Rijeka.

Rano ujutru, 25. decembra 1992. godine, ubijeno je 69 civila srpske nacionalnosti, a među njima je bilo djece, žena, staraca, pričaju preživjeli.

„Uveče su opkolili selo, a diverzanti su postavili zasjede prema Drini. Nije bilo svanulo kad su muslimani upali u selo. Neki mještani su odmah ubijeni. Poginulo mi je 16 članova uže i šire porodice toga dana“, prisjeća se Krsto Rankić, koji je u ratu izgubio i sina Grujicu.

Slavki Matić su tog jutra ubijene kćerke Snježana i Gordana, kao i muž Radivoje.

„Izgubila sam nadu da će pravda stići počinioce ovih monstruoznih zločina, još se jedino nadam u BožjuParastos u Bjelovcu pravdu“, kratko je rekla Slavka Matić.

Bjelovac je još jedan primjer nekažnjenog zločina, ističu iz Boračke organizacije Bratunac.

„Neshvatljivo je da da je sud oslobodio počinioca Nasera Orića, a Srbe i dalje proganjaju. Pravdu i kaznu za počinioce zločina nad Srbima više od dvije decenije traže porodice žrtava, a Tužilaštvo i Sud BiH ignorišu te zahtjeve i porodice s pravom ističu da štite zločince“, istakao je Nebojša Lukić, predsjednik Boračke organizacije Bratunac.

U okviru današnjeg obilježavanja, za nekoliko porodica iz Bjelovca i Srebrenice uručene su monografije „Ne zaboravi, voljena zemljo“ autora Slaviše Sabljića, novinara RTRS.