Bivši radnici peletare u Zelenom Jadru protestuju ispred fabrike

Protest bivših radnika "EKO-M" Ispred fabrike za proizvodnju peleta „Eko-M“ u Zelenom Jadru, nadomak Srebrenice, danas su protestovali nezadovoljni biviši radnici firme i dobavljači sirovina. Radnici traže da im se isplate zarađene plate, a dobavljači da im se izmire dugovanja.

Petar Petrović iz Srebrenice je radio u fabrici peleta u Zelenom Jadru. Nakon što se povrijedio prošle godine, izvršavajući radne zadatke, otpušten je tokom bolovanja. Njemu fabrika duguje dvije plate, a, tokom protesta, iz kruga fabrike ga je izbacio vlasnik, Holanđanin Marius de Wilt.

„Vidjeli ste sve, snimili ste. Ne znam ni ja zašto – zao što tražimo svoja prava, kao i svi radnici koji su došli. Ima nas ovdje oko dvadeset, za zadnje dvije zaostale plate“, kaže Petrović.

Prema riječima radnika, oni samo traže ono što su zaradili i najavljuju kolektivnu tužbu, ukoliko uskoro ne dođu do svojih zarada.

Protest bivših radnika "EKO-M"„Vlasnik nam je ostao plate dužan. Firmu je zaustavio. Odjavio je radnike, odjavio nas. Obećali su da nas neće odjaviti, međutim oni su nas odjavili, poslali na biro. Pare nam naše nisu isplatili“, razočaran je i Milija Stevanović.

„Ne radim od decembra. Neće da isplate, nema para. Vratili su nas na biro sve“, govori Muamer Hadžić.

Bivšim radnicima fabrike pridružili su se dobavljači sirovina, koji, takođe, imaju velika potraživanja od fabrike „EKO-M“.

„Za naša potraživanja neće ništa da nam odgovori. Faktički, mi smo sad neprijatelji ove ovdje firme što tražimo svoja prava. Mi ne tražimo… samo da nam da dug, ne tražimo ništa više. Plati nam ono naše što smo zaradili“, otkriva nam Sabit Mandžić, jedan od dobavljača drveta.

Vlasnik fabrike, Holanđanin Marius de Wilt je sve vrijeme iz kruga posmatrao protest i nije želio da daje bilo kakve komentare.