Akcija „Lavina“: U Banja Luci uhapšeno deset osoba osumnjičenih da su oštetili bankarski sektor

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode deset osoba osumnjičenih da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za oko 123 miliona KM i na taj način nanijeli štetu bankarskom sistemu i finansijskom statusu Bosne i Hercegovine.

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e započeli su jutros realizaciju operativne akcije na području Bijeljine, Banja Luke i Zvornika.

Provedena je odlučna akcije koja je rezultat višemjesečne detaljne istrage kaznenih djela i nezakonitosti vezanih za Bobar banku, niz povezanih pravnih osoba iz grupacije Bobar i bankarskog sektora. Opširnije čitajte na www.klix.ba

U ranim jutarnjim satima, realizirana je akcija po nalogu Tužilaštva BiH u kojoj učestvuje više desetina policijskih službenika SIPA-e uz podršku MUP-a RS-a.

Slobode je lišeno deset osoba, a uporedo sa lišenjima slobode vrše se i pretresi osumnjičenih.

Policijski službenici SIPA-e pretresaju objekte na tri lokacije na području Bijeljine i Banja Luke s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja dokumentacije i drugih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.
Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu.
Navedene osobe osumnjičene su da su kao grupa pripadnika međusobno povezanog i organiziranog zločinačkog udruženja, djelujući u međusobnom dogovoru, počinili niz nezakonitosti u poslovanju Bobar banke, prvenstveno u dodjeli kredita u višemilionskim iznosima, kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove, uz kršenja procedura i garancija propisanih Zakonom o bankama RS, te su na taj način nanijeli štetu i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 123 milona KM (navedeni iznos dostiže više od 10 posto budžeta svih institucija BiH).
Počinitelji su davali kredite i bankarske garancije bez poštivanja zakonom propisanih procedura, plasirane preduzećima i privrednim subjektima različitih vlasnika koji su povezani ili su suvlasnici Bobar banke, te su znali da se naplata sredstava neće moći realizirati i da su korištene nezakonite garancije, te da će nastupiti šteta, koja će prouzrokovati stečaj navedene banke i ozbiljne potrese u bankarskom sektoru BiH.
Ovakve nezakonite aktivnosti nanijele su veliku štetu kreditnom rejtingu naše zemlje i dovele do toga da se MMF aktivno uključi u analizu dešavanja u bankarskom sektoru. Također, ovakvim aktivnostima su ugroženi depoziti različitih pravnih i fizičkih osoba, koji su bili deponovani u Bobar banci, uključujući sredstva gradova, općina, preduzeća, zdravstevnih zavoda, PIO fondova, elektroprivreda, fizičkih osoba te je nanesena višemilionska šteta Agenciji za osiguranje depozita BiH.
Akciji je prethodila duga i temeljita istraga i prikupljanje dokaza, te će se istraga nastaviti u pravcu podizanja optužnice protiv odgovornih osoba, a istraga obuhvata i druge osobe koje nisu lišene slobode.
Osobe lišene slobode osumnjičene su za krivična djela:
1. organizirani kriminal iz člana 383.a stav 3. u vezi sa kaznenim djelom zloupotreba ovlaštenja u privredi iz člana 263. stav 1. tačka 5. KZ RS;
2. organizirani kriminal iz člana 383.a stav 3. u vezi sa kaznenim djelom zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 347. stav 4. KZ RS;
3. pranje novca iz člana 280. KZ RS;
4. falsifikovanje ili uništavanje službene isprave iz člana 379. stav 1. KZ RS;
Tužilaštvo BiH, SIPA i partnerske policijske i sigurnosne agencije provest će sve potrebne aktivnosti u borbi protiv krivičnih djela finansijskog kriminala, kojima se ostvaruje nezakonita imovinska korist u velikim iznosima za počinitelje i kojima se ugrožava bankarski sektor i finansijski i monetarni sistem stabilnost Bosne i Hercegovine. Tekst preuzet sa portala www.klix.ba