Adam Dieng i ministrica Borovac posjetili Memorijalni centar Potočari

Adam-Dieng-i-ministrica-Borovac-u-PotocarimaSpecijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida Adam Dieng i ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac posjetili su Memorijalni centar u Potočarima, gdje su odali počast žrtvama, a potom održali sastanak sa udruženjima srebreničkih majki.

Glavna poruka iz Memorijalnog centra Potočari, smatra Adam Dieng, jeste da se takav zločin nikada ne ponovi.

„Kao što znate, Međunarodni sud u Hagu je kroz presude potvrdio genocid koji se desio u Srebrenici i zbog toga je potpuno neprihvatljivo i za svaku osudu glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca u ovoj regiji“, izjavio je Adam Dieng, specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za Ministrica-Borovac-i-Adam-Deing-u-Potocarimaprevenciju genocida.

Jedini put ka potpunom pomirenju i međusobnom povjerenju jeste prihvatanje istine, smatra ministrica Borovac.

„Mislim da u BiH, a to sam više puta istakla, treba otvoreno da razgovaramo, vodimo dijaloge, da prihvatimo sve žrtve bez obzira iz kog naroda potiču“, rekla je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Iz udruženja srebreničkih majki poručuju da im je drago što su Ujedinjene nacije počele preuzimati odgovornost za ono što se desilo u Srebrenici.

„Predložili smo da se formira jedan fond, ne mogu oni samo ovdje doći, sažaliti se, kazati da su odgovorni, moraju više učiniti“, istakla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

Ministrica Borovac i specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Adam Dieng sutra će posjetiti i Memorijalni centar u Donjoj Gradini.