70 uspješnih godina KUD-a „Vaso Jovanović“ Srebrenica

KUD VASO JOVANOVIC SREBRENICAUprava KUD-a „Vaso Jovanović“ povodom nastupajućeg jubileja, oglasila se saopštenjem za javnost, koje vam prenosimo u cjelosti.

„Kulturno-umjetničko društvo „Vaso Jovanović“ nastalo je odmah poslije Drugog svjetskog rata i od tada nosi ime partizanskog prvoborca iz Srebrenice.

1946. godine Kulturno-umjetničko društvo „Vaso Jovanović“ je osnovano sa ciljem njegovanja kulture, tradicije i običaja svih naroda sa prostora Bosne i Hercegovine.

S tim ciljem naše društvo djeluje i radi punih 70 godina, te s ponosom možemo reći da smo najstarije i najuspješnije multietničko društvo u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Godinama prije posljednjeg rata to je bilo jedno od najaktivnijih udruženja u Srebrenici, u čijim sekcijama su nastupali brojni ugledni građani Srebrenice svih nacionalnosti i vjeroispovijesti.

KUD trenutno radi u tri grupe u folklornoj sekciji: pionirska, juniorska i seniorska, te trenutno broji oko 80 aktivnih članova.

Kraj godine je idealna prilika da se obilježi sedamdesetogodišnja tradicija postojanja i rada KUD-a, kao i prilika da se okupe članovi KUD-a i publici predstave svoj bogat repertoar.

Tim povodom u subotu 14.10.2017.godine sa početkom u 17 sati u Kulturnom centru Srebrenica biće održan rođendanski koncert „70 uspješnih godina“ KUD „Vaso Jovanović“ Srebrenica.
Pored domaćina, nastupiće i gosti koncerta: KUD „Sevdah“ Zagreb (Hrvatska), KUD „Ljubomir Ivanović-Gedža“ Mladenovac (Srbija), KUD „Biser“ Tojšići (BiH), KUD „Ekrem Mujkić“ Ilidža (BiH) i Plesna grupa „Kuća dobrih tonova“ Srebrenica.

U 14.30 u Press centru Udruženja „Prijartelji Srebrenice“ planirana je press-konferencija, a u vezi sa najavljenim događajem.

Ulaz na koncert je slobodan, te se pozivaju svi zainteresovani da svojim prisustvom uljepšaju i uveličaju ovu svečanost.

Uprava KUD-a“, navodi se.