11. juli 2017: Ukopana 71 žrtva

dzenaza u potocarima 2017Komemoracija stradalim bošnjačkim žrtvama završena je danas u Memorijalnom centru u Potočarima, a dženaza je klanjana za 71 žrtvu čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama na području Republike Srpske.

Ramiza Suljić u ratu je izgubila mnoge članove uže porodice i mnogobrojnu familiju i prijatelje.

„Ukopavam muža, pronađen je 2006. godine. Nema puno kostiju, samo ima četiri kosti, čekali smo svekar i ja da pronađemo još, na11 jul potocari 2017 kraju smo odlučili da ga ukopamo, šta ćemo, nemamo nikog drugog, četiri brata su mi poginula, izgubila sam oca, čovjeka, ja ranjena u ratu bila, brat mi jedan u logoru bio, nikoga nemam“, izjavila je Ramiza Suljić.

Većina posmrtnih ostataka 71 žrtve, koji su danas ukopani, pronađeno je u masovnim grobnicima na području Republike Srpske ove i prethodne godine, a pojedine kosti pronađene su i ranije, 2006. i 2007. godine. Među posmrtnim ostacima 71 žrtve sedam je maloljetnika.

„Tri rođena brata su mi poginula u ratu, ovdje mi je najmlađi, treći brat, kojeg danas ukopavam. Tek su ga sad pronašli poslije toliko godina. Ja sam u Srbiji živio, tako da za vrijeme rata nisam bio tu, pitanje je da li bih i ja preživio da sam bio tu“, rekao je Sead Beganović.

I Azmira Selimović danas je ukopala brata.

„Brata ukopavam, 17 godina je imao kad je poginuo“, kratko je rekla Azmira Selimović.

„Kopam oca i brata. Pronađeni su prije pet godina, malo nešto kostiju ima, nema čak ni glave. Čekali smo da pronađu još šta, međutim, nema ništa. Ove godine smo riješili da ih ukopamo“, izjavila je Azema Muratović.

dzenaza potocari 2017Prema prvim procjenama, više od 20 hiljada ljudi iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Evrope i svijeta obilježilo je 22. godišnjicu stradanja Bošnjaka u Srebrenici, a prisustvovale su i visoke bh. zvanice, kao i predstavnici blizu stotinu delegacija država iz cijelog svijeta. 

„Imajući u vidu da je Srebrenica planetarni događaj, kako to danas reče i predsjednik Haškog tribunala, da je ovo jedini zločin koji je dokazan materijalnim dokazima, da čitav svijet priča o njemu i vidite brojne delegacije iz cijelog svijeta, učesnike Marša mira iz cijeloga svijeta – to govori da će i u budućnosti, iz godine u godinu biti sve više učesnika i u samom Maršu mira, ali i u samoj komemoraciji koja se ovdje obilježava 11. jula“, izjavio je Alija Tabaković, predsjednik SO Srebrenica.

Sa današnjom dženazom, ukupno je pokopano 6.504 srebreničke žrtve, a za više od 1.000 nastradalih još uvijek se traga.