Srebrenica: Akcijom mjerenja šećera u krvi, obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Svjetski dan dijabetesa obilježava se 14. novembra i predstavlja najveću kampanju u svijetu posvećenu ovoj bolesti.

Povodom Svjetskog dana dijebetesa, u Srebrenici je organizovana akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi, krvnog pritiska i tjelesne težine.

Akciju je organizovalo Udruženje dijabetičara Srebrenice u saradnji sa Domom zdravlja Srebrenica, Srednjoškolskim centrom Srebrenica i  Crvenim krstom.

„Ovo je tradicionalna akcija našeg udruženja, mi se trudimo da barem dva puta godišnje organizujemo ovakve akcije, kako bi ljudi mogli da slučajno, prolazeći pored nas, izmjere šećer u krvi, jer rijetko ko odluči da ode namjenski izmjeriti šećer. Upravo ovakve akcije otkriju veliki broj eventualnih oboljelih, tj. onih koji imaju povišen šećer. Slučajnim uzorkom to se otkriva i zato se ovakve akcije i organizuju. Sve je to bitno jer što se prije otkrije šećer u krvi, prije se preduzimaju medicinske mjere i suzbijaju se posljedice šećerne bolesti. Sa dijebetesom se živi. Ako se čovjek pridržava svih onih preporuka medicinskog osoblja, može da se živi dugo, a način ishrane, način života, fizička aktivnost umanjuju rizike od nastupanja posljedica šećerne bolesti. Zato su ovakve i slične aktivnosti udruženja značajne i preporučljive“, rekao je Miloš Nikolić, predsjednik Udruženja dijabetičara Srebrenica.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti (dijabetesa) je, kao i prošle godine, „Porodica i dijabetes“ sa ciljem podizanja svijesti o uticaju koji dijabetes ima na porodice i mrežu podrške oboljelima, kao i promovisanja uloge porodice u njezi, prevenciji i edukaciji o dijabetesu.