Sport koji je obilježio istoriju Bratunca i Srebrenice!

Ilustracija – Foto BJBikers Forum

Tokom ovog perioda brojna su takmičenja u zemlji, okruženju i inostranstvu na kojima, sa velikim uspjehom, nastupaju sportisti iz Bratunca i Srebrenice: odbojkašice, košarkaši, bokserke i bokseri, fudbaleri, karatisti i karatistkinje, kajakaši, kik-bokseri, kung fu borci…Takođe, tu su neke tradicionalne manifestacije koje su isključivo vezane ili uključuju sport: Novogodišnji turnir u malom fudbalu u Bratuncu, regate u obje opštine, sa pratećim sportskim dešavanjima, Đurđevdanski dani u Bratuncu, Dani Srebrenice, itd. Kroz istoriju je postojalo više sportskih događaja po kojima su Bratunac i Srebrenica bili poznati, kao i nekoliko sportskih kolektiva koji danas ne postoje. U ovom tekstu ćemo se malo osvrnuti na neke od njih. Tu se izdvajaju konjičke trkena Jezeru 4. jula, u Bratuncu za Makivije i 25. maj, moto trke (posebno u Srebrenici), Radničke sportske igre, nekoliko bivših fudbalskih klubova, itd. ,,Koristimo vremensku mašinu“ i vraćamo se nekoliko decenija u prošlost.

Među najstarijim sportskim kolektivima u regiji izdvajaju se fudbalski klubovi Guber i Bratstvo. Klub iz Srebrenice je osnovan 1924. a klub iz Bratunca 1947. godine. Što se tiče fudbala, postojalo je nekoliko klubova, koji danas ne postoje. Među njima, sa područja Srebrenice, su 4. Jul iz Toplice i Cinkara iz Potočara. U opštini Bratunac  ranije su postojali fudbalski klubovi: Javor iz Zalužja, Podrinje iz Voljavice, Tekija iz Konjević Polja…

Kada govorimo o sportskim događajima, veoma popularne su bile trke konja, kao i moto trke. Ovakvi događaji su privlačili ogroman broj gledalaca i učesnika. Bila je privilegija gledati, a o učešću da ne govorimo.

Konjički sport, odnosno trke konja su, inače, jedan od prvih sportova koji su su pojavili u svijetu. Među najstarijim kontinuiranim sportskim događajima su i neke trke konja, kao što je Kentaki derbi u Sjedinjenim Američkim Državama, koji se održava skoro 150 godina.

U našoj regiji, vjerovatno, najmasovniji događaj ovog tipa bile su trke na Jezeru. Održavale su se sve do početka devedesetih i okupljale, po procjenama, nekoliko desetina hiljada ljudi. Svakog 4. jula nadmetanje plemenitih životinja i njihovih džokeja održavano je na hipodromu napravljenom nakon isušivanja jezera krajem šezdesetih. Danas se na tom mjestu nalazi stadion, gdje kao domaćin igra Budućnost iz Skelana.

Konjičke trke u Bratuncu su održavane za Makivije 14. avgusta, kao i ponekad za ,,Dan mladosti“ 25. maj. Ove trke su, takođe, okupljale veliki broj učesnika i gledalaca. Takmičenje se odvijalo na stadionu u Bratuncu, gdje i danas stoji kružna ograda oko glavnog terena, tipična za hipodrome.

Što se tiče moto trka, Srebrenica je šezdesetih i sedamdesetih okupljala trkačku elitu bivše Jugoslavije. Danas se na Jutjubu mogu pronaći snimci ovih manifestacija, iz 1966. i 1973. na primjer. Prve moto trke su održane početkom šezdesetih, a posljednje izdanje je bilo 1975. Nadmetanje se odvijalo u nekoliko kategorija, različite kubikaže. Bilo je prisutno i preko 20.000 posjetilaca.

Takođe, u nekoliko navrata Bratunac je organizovao slične događaje. Jednu od fotografija, sa kraja šezdesetih, možete vidjeti i na ulazu u bratunačku sportsku dvoranu.

Radničke sportske igre bile su poslastica godinama, kada se govori o lokalnom sportu, naročito amaterskom. Bratunac je prednjačio po tom pitanju. Znalo je učestvovati i po 40 ekipa, sačinjenih od radnika lokalnih preduzeća, ustanova, igrača iz mjesnih zajednica, i slično. Igralo se dva puta godišnje, jednom od marta do 25. maja, a drugi put od avgusta do oktobra. U Bratuncu je postojao pokušaj da se prije nešto više od 10 godina obnovi ovo takmičenje, ali je potrajalo vrlo kratko, svega nekoliko izdanja je bilo. U Srebrenici se ranije, takođe, održavao događaj istog tipa, a zanimljivo je da je Srebrenica organizovala ovo takmičenje i u prethodnih nekoliko godina, prije početka trenutne pandemije.

Za kraj da kažemo da Srebrenica krajem juna planira da održi reli trke i na taj način povrati mali dio istorije, koji je ostao iza već pomenutih moto trka.

Zahvaljujemo se na pomoći, oko određenih informacija, profesoru Milošu Mitroviću.

Piše: M.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *