SPOMENIK MIRA U SREBRENICI BOŠNJAČKA UDRUŽENJA SMATRAJU PROVOKACIJOM

U Srebrenici su u toku radovi na izgradnji spomenika posvećenom miru i fontane na mjestu gdje je prije bio kružni tok ispred „Z“ marketa.  Predstavnici nekoliko udruženja žrtava proteklog rata iz reda bošnjačkog naroda obratili su se OHR-u sa zahtjevom da se obustave planovi za izgradnju spomenika, jer smatraju da se radi o provokaciji. Tim povodom oglasio se i načelnik ove opštine Mladen Grujičić, koji  kaže da ovaj spomenik pokazuje opredjeljenost za suživot, ljepši život, budućnost i mir. Spomenik nije u vezi sa žrtvama iz prethodnog rata, već simbolizuje budućnost, pojašnjava Grujičić.

„Nije bošnjačka strana protiv izgradnje spomenika iz razloga što su oni podržali tu odluku skoro jednoglasno  na skupštini – uz samo po jedno izdvojeno mišljenje po jednog bošnjačkog i jednog srpskog predstavnika. To se sada politizuje, opet se uključila grupa udruženja. Za ono što politika ne smije da kaže, isturi određena udruženja i oni na osnovu svojih zamišljanja prave scene od nečeg što ne treba da pravi problem.“, izjavio je načelnik opštine Srebrenica, Mladen Grujičić.

Načelnik Grujičić dodaje da je pandemija korona virusa usporila radove na izgradnji spomenika, te da je svako ko je protiv izgradnje ovog spomenika – protiv mira. Bošnjački predstavnici ipak tvrde da nije u redu da se gradi spomenik ovakvog tipa u Srebrenici koja još uvijek pati od nerazriješenih pitanja iz prošlosti.

„Izgradnja spomenika mira bez prethodnog usaglašenog stava između dvije „posvađane“ strane je u najmanju ruku neozbiljno i perfidno poturanje kako je neko u Srebrenici protiv, a neko za mir. Bez priznanja zločina, i jednih i drugih, izvinjenja, traženja oprosta, davanja prava onima kojima su ukinuta, bez takvih stvari, uz negiranje genocida, broja ubijenih, veličanje ratnih zločinaca, to je u najmanju ruku bezobrazno. Mi jesmo za mir, ali ne na ovakav način.“, rekao je Alija Tabaković.

Prema riječima aktuelnog načelnika, Bošnjaci su se skoro pa jednoglasno tokom skupštinskog zasjedanja izjasnili da su za gradnju ovog spomenika. Ipak, stav udruženja treba uzeti u obzir.  Ostaje da vidomo da li će se OHR oglasiti po ovom pitanju.

Piše: M.U.